Hertenbiefstuk met rode wijnsaus, geroosterde haricot verts en zachte aardappelpuree

Dit gerecht is perfect om te serveren tijdens de feestdagen. De hertenbiefstuk met rode wijnsaus en haricot verts is heerlijk in combinatie met romige aardappelpuree. Je kan een twist aan het recept geven door de haricot verts te vervangen door groene asperges bijvoorbeeld. In het recept staat een korte toelichting hoe je het hertenbiefstuk bereid. Op onze website staat nog meer uitleg hoe je hertenbiefstuk klaar kan maken.

Ingrediënten:
Biefstuk van Het Zeeuwse Hert
Sjaloten
Knoflook
Boter
Melk
Kaneel
Kruidnagel
Laurierblad
Aardappelen
Haricot verts (kan ook met groene asperges)

Bereidingswijze:
1. Haal het hertenbiefstuk 1 uur voor bereiden uit de koelkast om hem op
kamertemperatuur te laten komen.
2. Snijd de sjalotten en knoflook fijn, en verhit in een steelpannetje 1 el roomboter. Fruit de
knoflook en sjalot 3 – 4 minuten en voeg vervolgens de wildfond, rode wijn, steranijs,
kaneel, kruidnagel, en het laurierblad toe. Laat 15 – 20 minuten inkoken op laag voor.
Schenk boven een ander steelpannetje de ingekookte saus door een fijne zeef. Voeg
zout en peper toe naar smaak. Haal de pan vervolgens van het voor en klop met een
garde de koude klontjes boter door de saus heen. Hierdoor bind de saus. Mocht je de
saus eerder voor willen bereiden, dat kan! Let wel op dat de saus na het klaren met
boter niet meer mag koken.
3. Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
4. Schil je aardappelen en breng vervolgens een grote pan met water aan de kook op
middelhoog vuur. Halveer de geschilde aardappelen en doe ze in de pan met kokend
water. Kook de aardappelen 15 – 20 minuten, totdat ze, wanneer je er in prikt met een
mes of vork, ze van je eetgerei afvallen.
5. Dep de haricot verts droog en bestrijk de haricot verts met olijfolie. Wikkel een aantal haricot verts in een dun sliert ontbijtspek en leg in een ovenschaal. Bak de haricot verts in hun spekjasje
12 – 15 minuten in de oven. Als ze klaar zijn, maak ze af met een beetje versgemalen
zwarte peper.
6. Giet de aardappelen af en zet nog heel even terug op het vuur tot ze helemaal droog
zijn, dit is maximaal een minuut.
7. Zet vervolgens een klein pannetje op het vuur met 50/50 boter en melk. Laat dit smelten.
8. Stamp de aardappelen en voeg beetje bij beetje het boter/melk mengsel toe, totdat je de
gewenste textuur hebt. Breng nu de aardappelpuree op smaak met zout, peper en
nootmuskaat.De aardappelpuree is nu klaar!
9. Dep het hertenbiefstuk droog met wat keukenpapier en wrijf vervolgens in met zout en
peper. Doe boter in een koekenpan en laat heet worden op hoog vuur. Wanneer de boter
heet is *, kan je het hertenbiefstuk 2 minuten per kant bakken. Haal vervolgens uit de pan
en laat onder aluminiumfolie rusten. Zo gaart hij nog een beetje na!
10. Verdeel de aardappelpuree over de borden, doe dit eventueel met een spuitzak voor de
extra chique uitstraling. Leg het hertenbiefstuk naast de puree, garneer met de rode
wijnsaus. Leg ook de sperziebonen op het bord.

Tijd om te genieten! Eet smakelijk!

* (tip: dit kan je testen door er een druppel water in te laten vallen! Sisselt het water? Dan is de boter heet genoeg)