Tip: Hertenbiefstuk bakken

Hertenbiefstuk bakken en bereiden? Volg onze tips en maak gemakkelijk hertenbiefstuk klaar!

Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de biefstuk nog verpakt is, haal deze dan ook uit de verpakking vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken. Dep de hertenbiefstuk vlak voor het bereiden met keukenpapier droog dat zorgt voor een mooier bruiningsproces.

Hou je van naturel? Voeg dan alleen een beetje zout toe. Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de biefstuk daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout.

Bestrooi de biefstuk pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.

De pan moet goed heet zijn voordat je de hertenbiefstuk gaat bakken! Voeg wat boter toe en een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is en voeg dan pas de hertenbiefstuk erbij. De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de biefstuk mooier dichtschroeit, zonder te verbranden.

De juiste garing

Schroei de biefstuk eerst goed dicht: leg de biefstuk in de pan en bak beide kanten een halve minuut. Zo zorg je ervoor dat de sappen in het vlees behouden blijven. Zet vervolgens de warmtebron íets lager (niet te laag). Daardoor zal de boter niet verbranden. Maar zet het vuur niet te laag, anders kan het vlees niet goed bakken. Afhankelijk van hoe je je biefstuk lekker vindt (rood/medium/doorbakken) bak je eventueel beide zijden nog even door.

  • Rare alleen dichtschroeien
  • Medium-rare 1-2 minuten per kant
  • Medium 2-3 minuten per kant
  • Well-done 3-4 minuten per kant

Hoe roder de binnenkant, hoe malser het vlees! Wikkel de biefstuk na het bakken losjes in aluminiumfolie, met een kleine opening voor de stoom. Laat hem nog 3-5 minuten rusten. Zo kunnen de sappen in het vlees zich goed verspreiden