Wijndomein Sabbinge

Wijndomein Sabbinge is een jonge wijngaard aangeplant in 2018 in de polders nabij het historische dorp Oud-Sabbinge. De wijngaard ligt te midden van de dijken, hertenweiden, akkerbouwgronden en scharrelkippen op onze boerderij. We beheren zelf het volledige wijnmaakproces, van de druif tot aan de fles.

Over onze wijngaard

Druiven van Zeeuwse bodem

In ons Wijndomein groeien het blauwe druivenras Cabernet Cortis en het witte druivenras Souvignier Gris. In het voorjaar van 2023 hebben wij nog 0,2 hectare aangeplant met het witte druivenras Solaris. Hiermee is ons Wijndomein Sabbinge inmiddels uitgebreid tot 1,2 hectare met 4200 wijnstokken. De druivenrassen zijn uitgekozen op basis van de eigenschappen die passen bij het Zeeuwse “terroir” ofwel de Zeeuwse omstandigheden. De wijngaard kenmerkt zich namelijk door een kalkrijke kleigrond en het hoge gehalte aan mineralen.

 

Zeeuwse bodem

De wijngaard kenmerkt zich door de kalkrijke kleigrond en het hoge gehalte aan mineralen. Deze kleigrond is ontstaan door vele eeuwen geleden de zee in te polderen om landbouw te kunnen gaan bedrijven en te kunnen wonen.

Cabernet Cortis

Onze blauwe druif is de Cabernet Cortis. Dit is een van oorsprong Duitse druif en is erg geschikt voor noordelijk gelegen wijnstreken. De bessen zijn middelgroot en hebben een diep rode, paarse kleur. De oogst van deze druiven gebruiken wij voor de rosé en in de toekomst om rode wijn van te maken.

Souvignier Gris

De druiven van de druivensoort Souvignier Gris gebruiken wij om witte wijn van te maken. Deze witte druivensoort is zeer geschikt voor de noordelijk gelegen wijnstreken. De kleur van deze rijpe druiven zijn overigens lichtroze.

De oogst

Voordat we onze druiven voor de eerste keer konden oogsten, zijn voorafgaand aan het plukken de blauwe vogelnetten verwijderd. Dit gebeurt automatisch met behulp van onze shovel. Daarna konden we echt gaan plukken met de hand, met hulp van familie en vrienden!

Nadat alle druiven waren geplukt werden deze eerst gekneusd en daarna ontsteeld door onze machine en vervolgens naar de wijnpers gepompt. In de wijnpers zit een grote ballon die zichzelf opblaast door middel van waterdruk. Het sap van de druiven wordt hiermee door de gaatjes heen geperst. Vervolgens werd dit sap overgegoten in onze grote vaten. Na 2 dagen is er gist aan toegevoegd en begon het wachten totdat de suikers zijn omgezet naar alcohol.

 
 

Het bottelen

Op de dag voorafgaand aan het bottelen wordt de wijn gefilterd om de laatste onzuiverheden uit de wijn te halen. De wijn wordt van het ene vat naar een ander vat gepompt met daar tussenin de filtermachine. Hier zitten fijnmazige filtermatten in die de onzuiverheden tegenhouden.

Op de dag van het bottelen wordt de bottelmachine op het wijnvat aangesloten. Met behulp van een motor wordt de leiding vacuüm getrokken waardoor de wijn naar de bottelmachine stroomt. Er kunnen tegelijkertijd 4 flessen onder de bottelmachine staan. De fles wordt automatisch afgevuld op 75 cl. Hierna wordt met behulp van een schroefdop machine de schroefdop op de fles vastgeklemd en een snede gemaakt om de dop te kunnen laten draaien.

De laatste handeling is de fles aan de voor- en achterzijde te etiketteren. Daarna worden de flessen in een fruitkist gelegd en afgedekt om de wijn in het donker te kunnen bewaren.