Hertenboerderij
De edelherten lopen driekwart van het jaar op tien hectare weiden en dijken rondom de boerderij. In de winter wanneer de weiden niet meer begaanbaar zijn, staan de herten op stal. In en rondom de weiden zijn fruitbomen en inheemse struiken aangeplant, ter aanvulling op het rantsoen van de herten.
Over onze boerderijHet Zeeuwse Hert, de boerderij
In het rustieke Wolphaartsdijk, midden in het hart van Zeeland, bevindt zich onze hertenboerderij. Hier krijgen de edelherten de rust en de ruimte om optimaal en zo natuurlijk mogelijk op te groeien. De edelherten lopen het grootste gedeelte van het jaar op de weilanden en dijken rondom de boerderij. De herten laveien (zoeken naar voedsel) gedurende de dag en voorzien zichzelf van vers gras, fruit, noten en takjes van de hagen. Wanneer de winter intreedt, komen de edelherten op stal om zich warm te houden en krijgen ze voedsel dat buiten niet meer te vinden is.
Gezond
Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer, zink en een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet volgt.
Wijn & hert
Hertenvlees combineert uitstekend bij wijn. Van belang is welk deel en op welke wijze het wordt bereid. Bij twijfel kies van zowel rood als wit een stevige wijn met een hoog smaakgehalte.
De smaak
Hertenvlees van de boerderij wordt in het algemeen als laagdrempeliger ervaren dan het echte wildvlees. Het vlees heeft minder de scherpe smaak van het echte wild.
Zeker Zeeuws
De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert zijn een Zeker Zeeuws® Streekproduct. Een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. Dat is bovendien op een duurzame manier gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier.
Onze Roedel
De edelherten van Het Zeeuws Hert lopen op 10 hectare aan weilanden en dijken rondom de hertenboerderij. De zeventig moederdieren en twee dekbokken blijven op de boerderij. De moederherten (hindes) worden gemiddeld vijftien jaar oud. Ze baren één hertenkalf per jaar, uitzonderingen daargelaten.
In september en oktober als de bronsttijd aanbreekt, bevruchtten de bokken tientallen hindes. Ze eten dan weinig tot niet en in de natuur sterven ze soms van uitputting als er voedselgebrek is. Op de boerderij gebeurt dat niet.
Het gewei wordt vlak voor de bronst verwijderd om verwondingen gedurende de bronst bij de bok zelf en hindes te voorkomen. Vanaf het voorjaar groeit het gewei binnen enkele maanden weer volledig aan.
De dieren leven ook op de hertenboerderij in roedels. Een ziek dier wordt in het wild normaal gesproken uitgestoten en aan zijn lot over gelaten. Op de boerderij gebeurt dat ook, maar wij laten een ziek dier behandelen, waarna het weer wordt opgenomen door de roedel. Gelukkig zijn ziektes bij edelherten geen groot probleem en de hindes kalven na een dracht van acht maanden af zonder tussenkomst van een veearts.
Natuurlijke omgeving
Op de boerderij zijn hagen, windsingels, solitaire kersen-, eiken- en vlierbomen, rozenbottel- en meidoornstruiken en fruitgaarden aangeplant om het de dieren naar de zin te maken en een gevarieerd rantsoen te geven. Ook zijn er waterputten gegraven, zodat de herten met de modder daaruit zelf hun vacht kunnen verzorgen.
Het rantsoen in de winter bestaat voornamelijk uit kuilgras, tarwe, brok en voederbieten. Al deze grondstoffen komen van onze eigen grond of collega-boeren uit Zeeland.
We willen met onze hertenboerderij het milieu zo min mogelijk belasten en gaan respectvol om met onze herten en de natuur. Daarnaast is onze boerderij volledig energieneutraal dankzij zonnepanelen en de houtkachel op snoeihout dat afkomstig is uit de regio.