Kippenboerderij

De pluimvee tak bestaat uit drie stallen met overdekte uitloop. De kippen krijgen zo veel mogelijk lokaal voedsel dat bestaat uit tarwe, maïs en veldbonen van ons eigen land of van onze collega-boeren. De stallen draaien op hernieuwbare energiebronnen. Zo worden de stallen verwarmd door een houtkachel die draait op snoeihout uit de omgeving en de elektriciteit komt van de zonnepanelen. Bij De Zeeuwse Kip zorgen we van ei tot kip voor de meest optimale omstandigheden en monitoren we de gezondheid van de kippen nauwlettend.

Over onze boerderij

De Zeeuwse Kip, de boerderij

Binnen de vleeskuikensector vinden constant vernieuwingen plaats. Deze vernieuwingen dragen samen bij aan een steeds hoger niveau van duurzame vleeskuiken productie, met verdere verbeteringen op gebieden zoals voedselveiligheid, dierenwelzijn, volksgezondheid en milieu.

Daarnaast wordt de vraag naar verantwoorde producten met een natuurlijke en diervriendelijke achtergrond steeds groter. De Zeeuwse Kip levert kippenvlees met een duidelijk en transparant verhaal en gaat respectvol om met de kippen en de natuur rondom de kippenboerderij. Van het uitbroeden van de eieren tot de verwerking en verpakking. Iets waar we trots op zijn en waardoor u verantwoord van onze heerlijk kipproducten kunt genieten.

 

Dierenwelzijn

Onze kippenboerderij heeft een overdekte vrije uitloop met luzernebaaltjes uit de grasdrogerij en pikstenen. De stallen hebben zitstokken en voldoende daglicht.

Transparant

De Zeeuwse Kip is een eerlijk merk met een transparant verhaal. Iets waar we trots op zijn en waardoor u verantwoord van onze heerlijke kipproducten kunt genieten.

Kwaliteit

Meteen nadat onze kippen zijn verwerkt door onze vlees- verwerker, wordt het vlees ingevroren. Hierdoor kunnen wij de hoogste kwaliteit garanderen.

 

Zeker Zeeuws

De Zeeuwse Kip is een Zeker Zeeuws streekproduct. Een onafhankelijk erkend streekkeurmerk dat garandeert dat een product écht Zeeuws is. Dat betekent dat het in Zeeland geteeld, gekweekt, gevist of geproduceerd is met Zeeuwse grondstoffen. En dat dit op een duurzame manier is gebeurd, met respect voor milieu, mens en dier. Alle Zeeuwse Kippen zijn dus Zeker Zeeuws.

Uitbroeden van de eieren op de boerderij

In de stal hebben de kippen extra verrijkingsmateriaal in de vorm van zitstokken. De zitstokken hebben bij de opstart een extra functie, omdat hierop de broedlades met eieren geplaatst worden. Al meerdere jaren broeden we de eieren van de kuikens met succes uit op de boerderij waar ze in 56 dagen opgroeien met maximaal 10 kippen per m2.

Onze kippenboerderij heeft een wintergarten of eenvoudig gezegd een overdekte vrije uitloop. Hierin staan luzernebaaltjes uit de grasdrogerij die in ruifjes zitten en pikstenen. Ook hangen er speciale ballen voor de kippen om mee te spelen. In de stallen zijn er zitstokken, strobaaltjes, pikstenen en daglicht. Er is ook een warmtebron; een houtkachel die op snoeihout draait. Deze verwarmt alle stallen. De eieren worden hier uitgebroed en wij dragen de zorg over de kippen tot ze worden overgedragen aan de vleesverwerker. Onze kippen krijgen vooral voer met veel granen en bonen. Dat heeft veel invloed op de kwaliteit van het kippenvlees.

 
 

Voeding & dierengezondheid

De voerkeuken op het bedrijf is uitgerust met een cracker, waardoor naast hele tarwe ook gebroken tarwe en andere grondstoffen gevoerd kunnen worden.

In overleg met de nutritionist wordt er nauwgezet gerekend om het voer te optimaliseren. Afhankelijk van de leeftijd van de kuikens en de beschikbare grondstoffen bij De Zeeuwse Kip, wordt de voersamenstelling berekend. Van alle afzonderlijke grondstoffen zijn analyses gedaan om met de juiste nutritionele waardes te kunnen rekenen. Belangrijke grondstoffen zijn, naast tarwe, mais en veldbonen.

De begeleidende dierenartsen van Poultry Vets op dit bedrijf zijn Sible Westendorp en Maarten van den Berg. De kippenboerderij heeft een hoge gezondheidsstatus. “Het feit dat het bedrijf is gelegen in een gebied met weinig pluimvee is niet de enige reden voor de hoge gezondheidsstatus. Een belangrijke factor hiervoor is ook de zorg en aandacht die Henk en Boris steeds hebben voor de kuikens,” aldus Maarten van den Berg. Sible Westendorp kan dit bevestigen: “Henk en Boris besteden extra aandacht aan de opstart van de kuikens door het temperaturen van de broedeieren en de kuikens. Dit betaalt zich terug in de algemene diergezondheid.”