Recept: Hertenstoof met Italiaanse twist

Een recept van Cooking Queens: de Hertenstoof met Italiaanse twist.


“Er is niks lekkerder dan de geur van geprutteld stoofvlees, tenminste wij zijn er dol op. Vandaag dan een hertenstoof met Italiaanse twist. Onze eerste hertenstoof was een hertensucade stoof, bekijk het recept hier. Het mooiste stukje vlees van de hert en geloof me dit was het lekkerste wat we ooit gegeten hebben. Het super malse ‘slow cooked’ vlees had zo ontzettend veel smaak en viel op het bord zachtjes uit elkaar. Wij geven de voorkeur om dit vlees te kopen waar je de oorsprong kan traceren, zoals bij Het Zeeuwse Hert.

Hertenpoulet komt uit de borst van het hert, het vlees zit in het een deel van een hert met actieve spieren en wordt daarom lang gebakken of gestoofd. Het vlees verandert dan in superzacht en smaakvol vlees. Heerlijk mager en erg gezond. Het bevat namelijk eiwitten, omega 3 en ijzer”, aldus Cooking Queens.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 600 gram Hertenpoulet / Hertenstoofvlees
  • 1 grote ui
  • 1 bakje kastanje champignons
  • 1 middelmaat wortel
  • 1 stengel bleekselderij
  • 2 teen knoflook
  • 250 ml rode wijn
  • 3 eetlepel balsamico
  • 500 ml wild fond
  • 2 eetlepel tomaten puree
  • 1 blikje kerstomaten uit blik
  • niet te zuinig zout en peper
  • 2 eetlepel roomboter
  • Flinke scheut olijfolie
  • 4 eetlepel bloem
  • 6 jeneverbes
  • 4 kruidnagel
  • 3 laurierblaadje
  • 8 zwarte peperkorrels
  • Takje vers of theelepel gedroogd rozemarijn
  • Vers of theelepel gedroogd tijm
  • 1 plak ontbijtkoek

Snijden

  1. Snijd de ui, champignons, wortel, bleekselderij en knoflook in kleine stukjes.
  2. Dep de poulet droog, liefst op kamertemperatuur, en wentel door de bloem nadat je het met zout en peper hebt bestrooid.

Aanbakken

  1. Doe een scheut olijf olie samen met de roomboter in een braadpan.
  2. Bak de sukade even aan beide kanten aan, haal uit de pan.

Groenten

  1. Fruit de ui in het bakvet van de braadpan.
  2. Voeg na 2 minuten de champignons, wortel, knoflook, bleekselderij toe.
  3. Bak dit zachtjes aan en voeg de tomatenpuree samen met de kruidnagels geplette jeneverbes, wat zout en peper toe.
  4. Blus af met balsamico azijn rode wijn.
  5. De wildfond mag er ook bij samen met de sukade en de verse tijmblaadjes, laurier en rozemarijn.
  6. De kerstomaatjes uit blik mogen er ook bij.

Stoven

  1. Zorg dat het vlees onder water staat dan kan de deksel erop. Doe dit in de oven op 180°.
  2. Laat het vier uur stoven, kijk wel regelmatig.
  3. Wellicht dat je er na een paar uur wat vocht moet toevoegen je wilt de sukade ondergedompeld hebben en niet aan branden.

Saus

  1. Wil je de saus iets dikker los dan twee eetlepels bloem op in een beetje heet water, goed met een vork roeren anders krijg je klontjes, en voeg dit toe.
  2. Je krijgt nu een vollere saus.

Ontbijtkoek

  1. Wanneer de stoof uit de oven komt kun je er stukjes ontbijtkoek door heen roeren.
  2. Een heerlijk extra smaakje.
  3. Verwijder ook de laurierblaadjes en takjes van de rozemarijn.

Serveren

  1. Wij serveren het met een heerlijk aardappelpuree.
  2. Tip voor de perfecte puree… Na het koken van de aardappels twee eetlepels roomboter toevoegen.
  3. Als laatste stampen wij een ei er doorheen voor een super zachte puree.

Tip

  1. Heb je nog wat stoof over dan kun je dit ook serveren met pasta.

Bekijk de website van Cooking Queens voor meer recept inspiratie!