Tartaar van hert met ijs van gerookte paprika
Een prachtige tip van Hap & Tap voor het aanstaande kerstmenu: Tartaar van hert met ijs van gerookte paprika.
Gang: Voorgerecht
Porties: 4 personen
Equipment:
- 1 Vacumeertoestel
- 1 sous-vide toestel (type Anova)
- 1 Ijsmachine
Ingrediënten:
Voor de tartaar:
- 280 g hertenrugfilet
- 15 g sjalot, superfijn gehakt
- 8 g gesneden bieslook
- 30 g goeie olijfolie
- 7 g pijnboompitten, geroosterd
- Zeezout
- Zwarte peper
Voor het ijs van gerookte paprika:
- 200 g rode paprika (dit is het gewicht zonder steel, zaadlijsten en pel)
- 50 ml volle melk
- 25 g Procrema
- Zeezout
- Witte peper
- Beetje wijnazijn
Voor het krokantje van inktvisinkt:
- 30 g boter, gesmolten
- 20 g suiker
- 44 g eiwit
- 66 g bloem
- 10 g geraspte parmezaan
- 1 zakje inktvisinkt
Voor de afwerking:
- Blaadjes postelein of Oost-Indische kers
- Griekse yoghurt
- Topp’d zaden en granen crumble (zie tip onderaan)
Instructies:
Voor de tartaar:
-
Koel het vlees tot 0° C en snij het met een mes in fijne blokjes.
-
Breng het op smaak met sjalot, olijfolie, zeezout, zwarte peper en bieslook.
-
Meng er de geroosterde pijnboompitten onder.
-
Zet afgedekt weg in de koeling tot gebruik.
Voor het ijs van gerookte paprika:
-
Rook de paprika in een BBQ (bij voorkeur een Green Egg).
-
Pel de paprika en mix hem met melk. Breng op smaak af met zeezout, witte peper en een beetje wijnazijn. Voeg aan deze coulis de Procrema toe (ijsstabilisator).
-
Draai het ijs à la minute af in een ijsmachine.
-
Ik ging als volgt tewerk:
-
Warm 80 g hooi in de oven gedurende 25 min op 150° C.
-
Trek het hooi vacuüm met de versneden paprika: stukken paprika, ontdaan van zaadlijsten en steel.
-
Verwarm een warmwaterbad voor op 90° C.
-
Leg de vacuümzak gedurende 25-30 min in het warmwaterbad.
-
Haal de paprika uit de zak, laat afkoelen en pel de paprika.
-
Steek met een uitsteekring 4 rondjes paprika uit die je gebruikt voor de afwerking.
-
Ga vervolgens tewerk zoals hierboven beschreven.
Voor het krokantje van inktvisinkt:
-
Meng alle ingrediënten. Strijk uit in mal en bak in de oven op 170° C gedurende 10 min.
-
Kruid de krokantjes met zout wanneer ze gebakken zijn.
Afwerking:
-
Schep de tartaar in een ring en druk goed aan.
-
Leg er een inktvisinkt krokantje op.
-
Werk af met een quenelle ijs van gerookte paprika, een rondje paprika, toefjes Griekse yoghurt, blaadjes postelein of Oost-Indische kers en Topp’d crumble.