Steak tartare van hertenrugfilet

Een leuk en indrukwekkend voorgerecht voor kerst: deze steak tartare van hertenrugfilet is elegant, fris en vol smaak. Perfect om je gasten te verrassen met iets feestelijks dat toch eenvoudig te bereiden is. En de krokante crostini’s maken het helemaal af – eet smakelijk!

 

Wat je nodig hebt voor 2 personen:

  • 250 g hertenrugfilet 
  • 2 augurken, fijngesneden
  • 2 ansjovisfilets, heel fijn gehakt
  • 1 el kappertjes, fijngehakt
  • 1 kleine sjalot, heel fijn gesnipperd
  • 1 el bieslook, fijngehakt
  • 1 tl Worcestersaus
  • 1 tl mosterd (bijv. Dijon)
  • ½ limoen (sap)
  • Enkele druppels tabasco (naar smaak)
  • 1 tl ketchup
  • Scheutje olijfolie
  • Zout & zwarte peper
  • 1 ciabatta voor de crostini’s
  • Optioneel: extra bieslook alfalfa voor garnering

 

Stappen

  1. Crostini’s maken
  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Snijd de ciabatta in dunne plakjes.
  3. Besprenkel met een beetje olijfolie en breng op smaak met zout en peper.
  4. Bak de crostini’s 8–10 minuten in de oven tot ze goudbruin en krokant zijn. Laat afkoelen.
  1. Tartare bereiden
  1. Snijd de hertenrugfilet eerst in dunne plakjes, dan in reepjes en vervolgens in kleine blokjes. Voor extra makkelijk snijden kan je het hert eerst even in de vriezer leggen. Werk met een scherp mes en houd het vlees koud.
  2. Meng in een kom: augurk, ansjovis, kappertjes, sjalot en bieslook.
  3. Voeg het vlees toe en meng voorzichtig.
  4. Breng op smaak met Worcestersaus, mosterd, limoensap, tabasco, ketchup, olijfolie, zout en peper.
  5. Proef en pas de smaak aan naar wens (bijv. extra zuur, pittiger, meer umami).
  1. Serveren
  • Vorm de steak tartare met een kookring of schep hem losjes op het bord.
  • Garneer met wat extra bieslook of alfalfa.
  • Serveer met de warme crostini’s.