Kipspiezen, gegrilde groenten & dips

Een heerlijk, feestelijk gerecht dat je tafel omtovert tot een kleurrijke mezze-tafel. Kruidige kipspiezen, geurige rijst, romige dips, frisse salade, en geroosterde groenten – alles om lekker te scheppen, dippen en delen.
Voor 2–3 personen
Kipspiezen
Ingrediënten:
- 3 pakjes gemarineerde kipdijspiezen (kipsate)
- Olijfolie om in te bakken
Bereiding:
- Grill de kipspiezen in een grillpan in ongeveer 8 minuten goudbruin, of tot ze helemaal gaar zijn. Keer halverwegen om.
Gegrilde groenten uit de oven
Ingrediënten:
- 1 courgette
- 1 rode ui
- 2 el olijfolie
- 2 tl rase n hanout
- Zout & peper
- Verse munt, ter garnering
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Snijd de groenten in grove stukken.
- Meng met olie en kruiden, spreid uit op een bakplaat.
- Rooster ca. 25-30 minuten tot goudbruin. Bestrooi met verse kruiden bij het serveren.
Geurige knoflookrijst met limoen & gember
Ingrediënten:
- 150 g basmatirijst
- 1 teen knoflook, fijngehakt
- 2 cm verse gember, fijngehakt
- 1 el olijfolie
- 1/2 limoen (rasp + sap)
- Ter garnering: verse munt, granaatappelpitjes, en feta
Bereiding:
- Kook de rijst volgens de verpakking.
- Verhit intussen de olie in een pan, fruit de knoflook en gember zachtjes.
- Schep de gare rijst erbij, voeg limoenrasp en sap toe.
- Garneer met verse munt, granaatappelpitjes, en feta.
Romige feta-yoghurtdip
Ingrediënten:
- 100 g feta
- 2 el Griekse yoghurt
- Sap van ¼ citroen
- 1 knoflookteen
- 1 tl chilivlokken
- Scheutje olijfolie
Bereiding:
- Prak de feta fijn met de yoghurt.
- Voeg citroensap, knoflook, en ¾ van de chillivlokken toe en roer glad.
- Werk af met de rest van de chilivlokken en een scheut olijfolie.
Frisse komkommer-feta salade
Ingrediënten:
- 1 komkommer, in dunne halve maantjes
- 1/2 rode ui, in flinterdunne ringen
- 50 g feta, verkruimeld
- 1 tl gedroogde oregano
- Scheutje olijfolie
- Zout & versgemalen zwarte peper
Bereiding:
- Meng de komkommer, rode ui en feta in een kom.
- Bestrooi met oregano, peper & zout.
- Besprenkel met olijfolie en serveer direct of laat even intrekken.
Frisse yoghurt-munt dip
Ingrediënten:
- 4 el Griekse yoghurt
- 1 klein teentje knoflook, geperst
- Sap van ¼ limoen
- Verse munt, fijngehakt
- Zout naar smaak
Bereiding:
- Meng alle ingrediënten in een kommetje.
- Laat even staan zodat de smaken intrekken.
- Garneer eventueel met een extra blaadje munt.
Flatbread om te dippen & scheppen
Gebruik:
- Kant-en-klaar flatbread of naan
- Eventueel insmeren met olijfolie + za’atar en even opwarmen in de oven of pan
Zet alle in losse schaaltjes op tafel voor een feestelijk geheel! En natuurlijk is dit een uitermate goede gelegenheid om te combineren met een glas witte wijn van ons Wijndomein Sabbinge!