Kip risotto
Nog een kerst recept van @lottaslievelings! Een smaakvol hoofdgerecht met kipfilet van de Zeeuwse Kip. Het is een risotto geworden met venkel, champignons, pistachnoten, en dille. En om hem af te maken de witte wijn van Wijndomein Sabbinge. Een ontzettend smaakvol recept perfect voor tijdens te feestdagen. Eet smakelijk!
Wat je nodig hebt (4p)
- 4 kipfilets
- 300g risotto rijst
- 2 sjalotten
- 150 mL witte wijn
- 1 L groentenbouillon
- 1 venkel bol
- 400g kastagnechampignons
- 75g geraspre parmezaanse kaas
- Olijfolie
- Roomboter
- Zout & peper
Stappen
- Maak de groentenbouillon klaar. Verhit 2 eetlepels olijfolie in een grote koekenpan. Snipper de sjalotten en bank tot ze glazig zijn. Voeg vervolgens de risottorijst toe en bak mee tot deze ook glazig worden. Blus het geheel af met de witte wijn. Zodra de risotto rijst deze heeft opgenomen voeg je een soeplepel bouillon toe. Laat dit ook opnemen en blijf goed roeren. Herhaal dit ongeveer 25 minuten, of tot de risotto beetgaar is. De hoeveelheid risotto neemt ongeveer 1 liter bouillon op, maar dit kan af en toe afwijken afhankelijk van hoeveel water er verdampt. Blijf ddaarom goed proeven tussendoor!
- In de tussentijd snijd je de venkel in dunne reepjes. In een aparte koekenpan, verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie. Bak de venkel tot hij gaar is, ongeveer 10 minuten. Snijd de champignons in plakjes en voeg deze aan de pan met venkel toe. Bak 5 minuten mee, of tot deze gaar zijn. Breng de groentes op smaak met zout en peper. Haal ¼ van de groentes uit de pan en bewaar apart voor garnering. De rest van de groentes kun je aan de risotto toevoegen.
- In dezelfde pan waar de groentes in zaten, verhit je weer een klontje boter en een scheutje olijfolie. Bak de kipfilets goudbruin in ongeveer 10-12 minuten, of tot helemaal gaar van binnen. Breng op smaak met zout en peper. Haal de kipfilet uit de pan wanneer deze klaar is.
- Als de risotto klaar is, voeg nog een klein klontje roomboter toe om het extra smeuig te maken. Rasp ook de parmezaamse kaas door de risotto heen, als je wilt kan je ook wat van de kaas bewaren voor de garnering.
- Tijd om de borden op te maken! Verdeel de risotto over 4 borden. Snijd de kipfilet in plakjes en leg op de risotto. Verdeel de overgebleven groentes ook over de risotto. Tot slot, garneer met wat verse dille en de pistachnoten. Eet smakelijk!