Hertenbiefstuk met cranberry chutney

De kerstdagen komen er weer aan! Tijd voor een mooi klassiek hoofdgerecht dus, hertenbiefstuk met romige aardappelpuree, geblancheerde broccoli, en cranberry chutney. Eet smakelijk!

Wat je nodig hebt (4p)

  • 4 hertenbiefstukjes
  • 600g kruimige aardappelen
  • 3 sjalotten
  • 1 stronk broccoli
  • 2 el Cranberry compote
  • 1 el Mosterd
  • 20g amandelen
  • Nootmuskaat
  • Rode wijn azijn
  • Olijfolie
  • Roomboter
  • Melk
  • Zout & peper

 

Stappen

  1. Haal de hertenbiefstuk uit de koelkast om op kamertemperatuur te laten komen. Schil de aardappelen, snijd ze in stukken, en kook ze in 15-20 minuten gaar. Giet af en pupeer de aardappelen. Breng op smaak met zout, peper, en nootmuskaat. Voeg een flinke klont boter toe, een scheutje melk en pupeer tot een zachte puree. Voeg meer water en boter toe om nog romiger en zachter te maken!
  2. Snijd kleine roosjes van de broccoli en blancheer deze 2-4 minuten in kokend water. Leg ze vervolgens direct in koud water om het kookprocess te stoppen, zo behoud de broccoli zijn mooie kleur en crispy bite! Snijd 2 sjalotten in kwartjes en kook in hetzelfde water voor 2-4 minuten. Giet vervolgens het water af, voeg een beetje olijfolie toe aan de pan en bak de sjalotten voor 1-2 minuten. Blus af met een scheut rodewijnazijn en haal uit de pan als al het azijn verdampt is.
  3. Verhit een goede hoeveelheid boter en een scheutje olijfolie in een koekenpan. Leg het vlees in de pan en bak op hoog vuur voor 3-4 minuten (langer als je van doorbakken houd, korter als je van rood houd). Keer het vlees halverwege om, gebruik hiervoor een keukentang! Als je met een vork in het vlees prikt verliest het zijn vleessappen en wordt het minder mals. Wanneer de biefstuk mooi gebakken is kan je het laten rusten in aluminium folie.
  4. In dezelfde pan gaan we de cranberry jus maken, zo gebruiken we echt alle smaken van het vlees! Bij de overgebleven boter, voeg 1 fijngesneden sjalot toe. Als deze glazig is voeg je de cranberry compote, mosterd, 100mL water, een scheutje rode wijn azijn, zout en peper toe. Kook voor 3-4 minuten en blijf goed roeren. In de tussentijd kan je de amandelen grof hakken.
  5. Tijd om te serveren! Verdeel de aardappelpuree over de borden, ik gebruk hiervoor een kookring. Snijd het vlees in mooie plakjes en verdeel over de puree. Serveer de broccoli en ui ernaast. Als laatste, verdeel de cranberry jus over het flees een en top af met de amandelen. Eet smakelijk!