Tagliatelle met hertengehakt
De blaadjes vallen van de bomen en de dagen worden kouder – tijd voor gezelligheid! Gelukkig heeft Lotta Balfoort van @lottaslievelings het perfecte herfstrecept gecreëerd om dit seizoen mee te beginnen. Deze smaakvolle pasta met hertengehakt van Het Zeeuwse Hert is ideaal voor de koudere maanden.
Ingredienten (4 personen)
- 2 winterpenen
- 1 struik bleekselderij
- 400g (kastagne) champignons
- 2 gele uien
- 500g hertengehakt van het Zeeuwse Hert
- 4 tenen knoflook
- 80g parmezaanse kaas
- Verse tijm
- Laurierblad
- Kruidnagel
- Chilivlokken
- Paprikapoeder
- Suiker
- Gepelde tomaten uit blik
- 200mLwitte wijn
- Zout & peper
Wat je nodig hebt voor de verse pasta (4p)
- 400g pasta bloem
- 4 eieren
(je kan natuurlijk ook droge pasta gebruiken of verse pasta uit de supermarkt als je het niet zelf wilt maken 🙂)
Stappen
- Weeg 400g pastabloem af en verdeel over je aanrecht. Maak een kuiltje in de bloem waar de 4 eieren in passen. Breek de eieren boven het kuiltje en begin met een vork het bloem en de eieren te mengen van binnenuit. Voeg langzaam steeds wat meer bloem van de zijkanten toe. Wanneer bijna al het bloem gemengd is met de eieren, leg je de vork aan de kant en begin je met kneden. Kneed het deeg ongeveer 20 minuten tot het een elastisch geheel is. Je kan checken of je deeg goed is als het terug “springt” als je je vinger erop duwt. Bewaar het deeg in vershoudfolie minimaal 30 minuten in de koelkast.
- Snij de winterpenen in halve maantjes, de bleekdelderij in plakjes, snipper de uien, en pers de knoflook. In een grote (stoof) pan, verhit een lekkere hoeveelheid boter en bak de ui aan. Als deze glazig wordt voeg je de knoflook toe en naar smaak de: chilivlokken, peper, zout, en paprikapoeder. Bak het kort mee en voeg vervolgens de groenten toe. Bak deze ongeveer 6 -8 minuten mee.
- Wanneer de champignons wat beginnen in te slinken, voeg je het hertengehakt toe. Bak totdat deze gaar is. Voeg vervolgens de witte wijn, de tomaten en 1 eetlepel suiker toe. Breng zachtjes aan de kook, voeg de kruidnagel, het laurierblad, en een paar takjes verse tijm toe, en zet de deksel op de pan. Draai het vuur laag en laat dit geheel minimaal 1 uur sudderen. Hoe langer het op staat, hoe lekkerder het wordt!
- Wanneer het pastadeeg lang genoeg in de koelkast heeft gezeten kan je deze uitrollen. Gebruik een pastamachine om tagliatelle te maken, of snijd de pastaslierten met een keukenmes. Bestrooi de tagliatelle met bloem en laat even drogen.
- Wanneer de smaken goed in de saus zijn getrokken kan je de kruidnagel, het laurierblad en de tijm verwijderen. Als de saus nog te waterig is, kan je hem nog even laten pruttelen zonder deksel.
- Kook de verse pasta 2-3 minuten, of tot hij boven komt drijven. Meng de pasta met de saus en serveer met wat verse tijm en parmezaanse kaas naar smaak!