Guinness hertenstoof

We verzenden altijd met plezier producten van onze boerderij naar Mariëlla en José van de Cookingqueens. Dit keer hebben ze het weer voor elkaar gekregen om een gerecht te creëren met onze producten dat er zo heerlijk uit ziet, dat wij zelf ook de keuken in willen duiken! Bekijk het recept en lees mee met het culinaire verhaal van de CookingQueens.

Koude winters vragen om stoofvlees. Nu moeten we nog wel even wachten op echte koude nachten en sneeuw maar hier draait de oven regelmatig overuren. Vandaag ruikt hier het hele huis naar eten. Niet dat we daar nou echt heel blij van worden maar stoof ruikt in ieder geval beter naar spruitjes haha.

Stoven met Guinness bier

Voor het eerst gaan we stoven met bier. Eigenlijk is stoven met bier altijd een goed idee maar voor ons een nieuwtje. Guinness-bier, een Iers stoutbier, staat bekend om zijn kenmerkende eigenschappen. Het heeft een diepe, donkere kleur die neigt naar zwart met een romige, dichte schuimkraag. Het bier heeft een karakteristieke smaak met tonen van gebrande mout, koffie en chocolade, waardoor het een rijke en complexe smaakervaring biedt. Een bekende stoof is Guinness beef stoof, een populair gerecht. Laten we dit eens proberen met hert.

Poulet van het hert

Tijdens de periode voor kerst krijgen we altijd kip en mooi hertenvlees van De Zeeuwse Boer. De kilo hertenpoulet is helemaal geschikt voor de Guinness hertenstoof. Het zuur in het bier helpt bij het afbreken van taaie vezels waardoor het vlees super mals wordt. De speciale kruiden en hop geeft de stoof een prachtige kleur en smaak. Wij aten dit goddelijke gerecht met een perfecte aardappelpuree.

Het mooie van dit gerecht dat het pure smaken heeft en vrij eenvoudig te maken is. Even het vlees aanbakken, bier, bouillon en ons basis recept Italiaanse soffritto toe te voegen. Een Italiaanse soffritto bestaat uit ui, wortel en bleekselderij. Wat verse kruiden en meer is het niet. Vervolgens garen we het in de oven, op zachtjes voor of slowcooker en je gaat net zo genieten als wij!

Ingrediënten (voor 6 porties):

1 kg Hertenpoulet
1 grote Uien
3 medium Wortel
2 stengels Bleekselderij
3 grote Aardappelen
400 ml Guinness bier
400 ml Wild fond
3 eetlepel Tomaten puree
4 eetlepel Bloem
Naar smaak zout en peper
2 Laurierblaadje
Klein bosje Platte peterselie
2 takjes Rozemarijn
3 eetlepel verse tijm
400 ml heet water
Scheutje Olijfolie
2 eetlepel Roomboter (Kerrygold)

Bereidingswijze

Vlees
1. Wij gebruiken en gietijzer pan.
2. Fruit een ui in laagje olijfolie met roomboter.
3. Dep het vlees droog.
4. Voeg zout en peper over het vlees en wentel door bloem.
5. Voeg dit bij de ui en bak aan alle kanten even aan.
6. Voeg fijngesneden kruiden, laurier en tomatenpuree toe.
7. Schenk het bier erbij en laat even een minuut meekoken.
8. Vervolgens de bouillon en fijn gesneden wortel met bleekselderij.
9. Voeg extra heet water toe zodat geheel net onder water staat.

Oven
1. Zet de pan met deksel 2 uur in de oven van 180 °C. Check na een uur of er extra water bij moet. Je wilt niet dat het aanbrandt.
Het mag ook in een slowcooker of op vuur / inductie garen mits het maar op lage temperatuur is.

De Guiness hertenstoof is lekker om te serveren met aardappelpuree of rijst. Eet smakelijk!

Op zoek naar nog meer lekkere stoofgerechten? Bekijk eens de herten bolognese, herten gehaktballetjes en natuurlijk hertenstoof met Italiaanse twist of onze favoriet de Hertensukade stoof.