Recept: Hertenbloemstuk en stoof

Thom Vissers www.foodbythom.nl, enthousiast foodblogger en in te huren als chef aan huis, is aan de slag gegaan met onze producten. Zo heeft hij een twee recepten gemaakt waarin hij twee manieren uitlegt om hertenbloemstuk, ook wel braadstuk genoemd, klaar te maken. Hertenbloemstuk kan je op veel verschillende manieren klaarmaken bijvoorbeeld als rosbief en wordt ook vaak gesneden tot bak- en braadlappen. Thom legt je uit hoe je bloemstuk kan bakken of stoven.

Hertenbloemstuk en stoof

Stoof

De hertenbloemstuk (ca 1 kilo) in twee stukken verdelen. Van één deel gaan we een stoof maken. Kook ½ liter water met de bouillonblokjes in een gewone pan. Laat de boter smelten in de braadpan. Snipper de ui en fruit deze in de braadpan. Snij in de tussentijd het vlees in blokjes en bestrooi deze met peper en zout. Voeg het vlees toe aan de braadpan. Bak het vlees op middelhoog vuur rondom lichtbruin. Voeg de bloem toe en roer even door. Voeg daarna de suiker en balsamicoazijn toe. Voeg de volledige bouillon toe en voeg rode wijn toe tot het vlees volledig onder staat. Steek de kruidnagels in de laurierblaadjes en leg erbij. Laat dit 6 uur met deksel op de pan op laag vuur garen. Haal na 6 uur de deksel van de pan en laat het indikken tot de gewenste dikte. Laat op laag vuur staan en roer af en toe door. Door het roeren valt het vlees uit elkaar.

Hertenbloemstuk – gebakken

Laat een braadpan goed heet worden en bestrooi het andere deel hertenbloemstuk met peper en zout. Als de pan goed warm is kan het vlees erin. Snijd de ui, prei, knolselderij en winterpeen in grove stukken en doe dit bij het vlees in de pan en braad dit goed aan. Schenk na een paar minuten braden 3 dl rode wijn en 3 dl water in de pan (het vlees moet onder komen te staan).

Zet de deksel op de pan en laat dit voor ongeveer 4 uur rustig sudderen op laag vuur en draai het vlees na 2 uur een keer om. Haal na ongeveer 4 uur het vlees uit de pan en leg deze in een ovenschaal. Druk vervolgens met een andere schaal het vlees (voorzichtig) plat totdat er wat vocht uitloopt. Laat de schaal dan met de andere schaal erop twee uur afkoelen in de koelkast.

Het vocht uit de pan afgieten door een zeef en het vocht opvangen. Het vocht kan je met 1dl rode port en een lepel bramenjam verder laten indikken tot een lekkere rodewijnsaus.

Opmaak

Haal de afgekoelde hertenbloemstuk uit de koelkast en snijd deze in mooie porties. Pak een koekenpan en bak deze aan beide zijdes goudbruin. Lak daarna af met de rode wijnsaus en dresseer op het bord. Maak met een steekring een mooie portie hertenstoof.

Ik heb het gerecht geserveerd met pommes fondant van zoete aardappel, gekarameliseerde prei en gehalveerd uitje. Lepel nog royaal wat rodewijnsaus over het vlees.