Gedeelde passie & visie

Als actieve vee- en akkerbouwbedrijven in Zeeland wisselen Boris en Harry Boot van Vleesboerderij Boot regelmatig ervaringen uit. Tijd voor een tweegesprek. We zijn te gast bij Vleesboerderij Boot, prachtig gelegen in Kerkwerve op het eiland Schouwen-Duiveland. Vleesboerderij Boot heeft een eigen slagerij met boerderijwinkel.

Ervaringen delen

“We delen regelmatig kennis en ervaringen met elkaar. We hebben beiden een vee- en akkerbouwbedrijf en zijn gecertificeerd met het Zeker Zeeuws® Streekproduct keurmerk. Door ervaringen te delen, kun je tot nieuwe inzichten komen”, trapt Boris af. De daad wordt direct bij het woord gevoegd, want tijdens het interview worden er ervaringen uitgewisseld over de actuele ontwikkelingen in de markt, het creëren van eigen afzet en wordt er nagepraat over kassasystemen.

Net als Boris verkoopt ook Vleesboerderij Boot de vleesproducten rechtstreeks aan de consument. “Onze boerderijen hebben veel raakvlakken. Zo verbouwen wij ook onze eigen voedergewassen voor ons vee. De volledige weg die onze producten afleggen, is bij ons beiden transparant. We kunnen een eerlijk verhaal vertellen en het is mooi om te zien dat onze klanten bewust kiezen om vleesproducten lokaal en rechtstreeks bij de bron te kopen”, aldus Harry Boot.

Derde generatie

“Onze geschiedenis gaat ver terug”, licht Harry toe. “Samen met mijn broer Pieter vormen wij de derde generatie. Pieter heeft de leiding over de agrarische tak van het bedrijf. Ik ben verantwoordelijk voor de slagerij, productie en de winkel.” Sinds de start door zijn opa in 1939 heeft het bedrijf diverse ontwikkelingen doorgemaakt. “Mijn vader besloot in 1977 vee te gaan houden, waarvoor toen al de mais zelf verbouwd werd om de dieren te voeden. De dalende vleesprijzen zorgden er in het jaar 2000 voor dat mijn vader en moeder besloten het vlees zelf direct te gaan verkopen. Dat jaar stapte mijn broer Pieter ook in het bedrijf. De groei die daarop volgde motiveerde mij om in 2005 ook in het bedrijf te komen werken.”

Rundveeras Blonde d’Aquitaine

Wie in de zomer op Schouwen komt, heeft grote kans ze te zien grazen: de Blonde d’Aquitaine runderen van Vleesboerderij Boot in natuurgebied Plan Tureluur. De oorsprong van dit ras voert terug naar de regio Aquitaine, gelegen in het zuidwesten van Frankrijk. “Het zijn echte grazers en dat ze hun oorsprong vinden in Frankrijk is niet zo gek. Ons land is plat en uitstekend geschikt voor akkerbouw, Frankrijk heeft ook bergachtige gebieden waarop het drijven van akkerbouw lastig is. De Blonde d’Aquitaine bood daarbij uitkomst om gebieden toch te onderhouden. We fokken de runderen ook zelf. De kalveren blijven 5 maanden bij hun moeder, dat levert sterke en gezonde kalveren op en uiteindelijk een prachtig stukje eerlijk vlees van natuurrunderen”, vult Pieter Boot aan tijdens het voorbij gaan.

“We hebben de gehele keten in eigen beheer: van het verbouwen van voedergewas, aanwas van runderen, het opgroeien van de dieren, het vervoer naar het slachthuis tot het uitbenen, verwerken, verpakken en verkopen van het vlees en vleeswaren. De slagers in onze slagerij en worstmakerij verwerken het hele dier, van kop tot staart. Zo wordt ieder deel optimaal benut en verwerkt. Dat is pas duurzaam”, vervolgt Harry.

Vleesboerderij Boot Interview

Assortiment

“Het rundvlees dat wij verkopen is dus afkomstig van dieren die zijn opgegroeid op onze eigen boerderij. We kunnen onze consumenten alles vertellen over de herkomst, het ras, het voer en de huisvesting. Naast rundvlees verkopen we in onze boerderijwinkel ook varkensvlees, kippenvlees, lamsvlees en het hertenvlees van Boris”, vervolgt Harry. “Het hertenvlees van Boris is echt een mooie aanvulling op ons assortiment. Voorheen verkochten we hertenvlees uit Nieuw-Zeeland. Als je kijkt naar de ecologische footprint is dat geen duurzaam product. Zodoende ben ik met Boris in gesprek geraakt en verkopen we sinds vorig jaar het hertenvlees bij ons op de boerderij. Zeker in de decembermaand is het een gewild product en zien we echt een piek, maar we verkopen hertenvlees het hele jaar door. De visie van Boris en het feit dat het een lokaal product is uit Zeeland sluit goed aan bij onze werkwijze. En uiteraard hebben we al meerdere bezoeken gebracht aan de boerderij om met onze eigen ogen te zien hoe de herten opgroeien. Een mooi verhaal om te vertellen aan onze klanten.”

Eigen afzet

Tijdens het interview wisselen Harry en Boris ervaringen uit over het bereiken van de doelgroep en het creëren van eigen afzet. “Onze klanten komen voornamelijk van Schouwen, Goeree-Overflakkee en de Bevelanden. Bij bijzondere gelegenheden zoals Kerst komen er ook klanten vanuit Rotterdam hierheen om hun boodschappen te doen. Sowieso vormen de terugkerende toeristen een belangrijke klantengroep voor ons”, licht Harry toe. “Daarnaast hebben we ook een vaste plek in het schap bij Albert Heijn in Burgh Haamstede. Onze klanten komen er echt voor terug.” De recent gelanceerde webshop van Zeker Zeeuws® Streekproduct biedt Boris en Harry eveneens extra mogelijkheden om hun producten rechtstreeks aan de consument te verkopen. “Het netwerk dat we als ondernemers met elkaar hebben vanuit dit keurmerk zorgt dat samenwerkingen ontstaan en we onze posities versterken. Het biedt mogelijkheden en zorgt voor zichtbaarheid. Ook door onze klanten wordt het Zeker Zeeuws® keurmerk gezien als meerwaarde en bevestiging dat we echt een duurzaam product aanbieden, met respect voor milieu, mens en dier”, sluit Boris af.

Vleesboerderij Boot
Kievitsweg 1
4321 TR Kerkwerve
Kijk voor meer informatie op https://vleesboerderijboot.nl/