Restaurant Kale & de Bril, Goes

Het Zeeuwse Hert is trots op haar horeca afnemers. Zo ook op Restaurant Kale & de Bril. Marc Everse en Niek Traas verruilde het tropische Bonaire voor het Zeeuwse zeeklimaat en runnen samen Restaurant Kale & de Bril in het centrum van Goes. Tijd voor een onderonsje.

Tropische sferen

“Het is niet zo dat ik vanaf kleins af droomde om kok te worden. Die keuze is gaandeweg gemaakt toen mijn opleiding Handel & Administratie echt niks voor mij bleek te zijn. De switch naar de koksopleiding was een schot in de roos”, trapt een enthousiaste Marc af. Ook voor Niek was horeca niet de eerste keus. “Ik wilde mij toeleggen op game design, maar na een studie ICT bleken de vakantiebaantjes in de horeca mij meer aan te spreken en zo ben ook ik de koksopleiding gaan volgen en heb ik mijn werkervaring uitgebreid bij diverse restaurants in Zeeland.”
Bij de koksopleiding zat Niek twee klassen hoger dan Marc. Door een wedstrijd vanuit school komen de twee voor het eerst met elkaar in contact. In een later stadium vraagt Marc aan Niek om de keuken te komen versterken bij Brasserie d’Anvers (nu De Brass Goes). De eerste samenwerking in de keuken is dan een feit.
Als Niek vervolgens voor 2 jaar naar Bonaire vertrekt en daar dringend een sous-chef nodig heeft, twijfelt hij geen moment en belt Marc. En zo vertrekt ook Marc naar Bonaire. Samen koken ze daar zo’n 1 jaar in de keuken op het tropische eiland. Hier ontstaat de liefde voor groenten en creatief en afwisselend koken. “Een fantastische sfeer, heerlijke temperatuur en echt het vakantiegevoel”, blikt Niek terug. De omstandigheden vragen Niek en Marc om creatief te zijn. “De producten zijn anders dan in Nederland, worden ingevlogen of per schip afgeleverd, zijn relatief duur en het kan zo maar zijn dat het schip met jouw producten later aankomt in de haven.”

Wisselend menu

Bij terugkomst in Nederland, openen Marc en Niek samen met hun echtgenotes in 2018 hun eigen restaurant. De plannen daarvoor werden in Bonaire al gesmeed. “‘Kale & de Bril’ gebruikten wij als titel voor ons businessplan, een afspiegeling van onszelf: Marc (de kale) en Niek (met bril). Eigenlijk was het niet de bedoeling om ons restaurant echt zo te noemen, maar we konden gewoonweg geen originelere naam bedenken.”

En zo staan Marc en Niek alweer 5 jaar samen in de keuken in Goes. Een keuken die wordt gekenmerkt door internationale invloeden, met een Zeeuwse twist en veel ruimte voor groente en creativiteit met steeds wisselende menu’s. Hoe de mannen geïnspireerd blijven? “Onder andere doordat wij ons menu elke twee weken vernieuwen. Daar gaan we overigens niet uitgebreid over vergaderen. De ideeën ontstaan tussen het koken door en het is heerlijk om daar samen over te kunnen sparren, want onze smaakprofielen zitten tot in detail in ons hoofd. Zo blijven we een verrassende locatie voor onze gasten. Onze kookstijl kun je beschrijven als eenvoudig, maar wel verfijnd met mooie smaken en texturen. Het seizoen is bij ons leidend, we gebruiken wat op dat moment voor handen is. Duurzaamheid en het beperken van onze footprint spelen een grote rol. We halen onze ingrediënten zoveel mogelijk uit Zeeland. Maar het moet wel echt goed zijn, anders wijken we wel uit”, aldus Marc.

Zo wordt Het Zeeuwse Hert ook regelmatig aan het menu van Kale & de Bril toegevoegd. Bijvoorbeeld gerookte hert met stoofpeer, aardpeer en pistache of rendang gemaakt van hertenvlees. “Het hertenvlees van Het Zeeuwse Hert is uniek. Heel zacht van smaak, niet zo heftig als wild. Het is gewoon een heel mooi product met veel mogelijkheden waar je altijd iets verrassends mee kunt bereiden. En het komt van heel dichtbij uit de buurt”, vertelt Niek enthousiast.

 

Restaurant Kale & de Bril - Het Zeeuwse Hert 1

 

Harmonisch geheel

Niek staat aan de kachel, of te wel de warme kant waar de warme gerechten worden bereid. Marc staat aan de koude kant en buigt zich over de koude gerechten, kaas en desserts. “Ik vind het erg leuk om zelf ijs te maken en desserts en kan je alles vertellen over onze kazen.”
“Alles gaat in harmonie”, aldus Niek. Maar de keuze wie aan de warme of koude kant staat is eigenlijk een praktische. “Onze oude afzuigkap was te laag en daar kon Marc niet onder staan.” “Ja, en ik ben ook nog eens kaal en dan is meerdere keren je hoofd stoten geen pretje, zo hebben we dus eigenlijk de rollen verdeeld.”

Het restaurant biedt plaats aan 36 personen. “Ons restaurant is klein en intiem. Onze gasten komen voor het totaalplaatje waarin alles klopt. De service, contact met het team, onze wijnen en alcoholvrije drankjes en natuurlijk onze gerechten. We zijn laagdrempelig, mensen moeten zich hier thuis voelen”, vertelt Niek. Marc en Niek worden ondersteund door een leerling-kok, 3 afwassers, chef bediening en medewerkers bediening. De vrouw van Niek werkt ook regelmatig mee en zijn kinderen helpen zo nu en dan een (kinder)handje in de keuken.

Trek gekregen? Maak een reservering!

Het menu bestaat uit 3 tot 7 gangen en is naar wens, allergie of intolerantie aan te passen. Ook een volledig vegetarisch of veganistisch menu is bij Kale & de Bril geen probleem.

Restaurant Kale & de Bril
Piet Heinstraat 3A
4461 GL Goes
https://www.kalebril.nl/