Passie voor Zeeland

Kerstpakket - Het Zeeuwse Hert - De Zeeuwse Kip

In gesprek met Erwin Bastemeijer over zijn passie voor Zeeuwse streekproducten.

Erwin Bastemeijer is eigenaar van het bedrijf Out of the Box Fish. Mossel en vishandelaar in hart en nieren. Op het moment dat wij telefonisch contact hebben, heeft Erwin net samen met zijn zoon Ernst mosselen ingeladen bij Neeltje Jans mosselen om uit te leveren bij restaurants. “Wij zijn de kortste weg van boer naar bord.”

Corona concept

Het concept achter Out of the Box Fish is ontstaan ten tijde van de eerste Corona-lockdown in maart 2020. “Wij kopen ‘seafood’ in, verpakken deze en leveren rechtstreeks bij onze klanten. Nu zijn dat vooral horecagelegenheden als restaurants, brasseries en beachclubs. Tijdens de lockdowns verpakten we vooral mooie maaltijdpakketten voor consumenten die wij aanboden via de bekende online platforms Grutto en Fish Tales. Voor het platform Grutto doen wij dat nog steeds. De consument plaatst online de bestelling, wij halen de Zeeuwse producten direct bij de producent en verpakken de bestelling in onze geconditioneerde ruimte en leveren rechtstreeks bij de consument thuis via gekoeld transport. Denk aan gekookte kreeft, oesters, mosselen en diverse soorten vis.”

Persoonlijk met kennis van zaken

Erwin heeft een sterke affiniteit met en passie voor streekgebonden producten uit Zeeland. Voorheen was Erwin bestuursvoorzitter en bestuurslid van Ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws.  “Ik ben altijd werkzaam geweest in de vis en mosselen dus dat helpt enorm. Je merkt dat dat gewaardeerd wordt, onze klanten dat prettig vinden. Ik weet hoe de hazen lopen. Mijn zoon is in het verleden al vaak met mij mee geweest. Dus het spreekt eigenlijk voor zich dat wij dit samen doen. We hebben een mooi netwerk.”

Ondanks de stijgende prijzen gaan mensen nog steeds uit eten. “Momenteel is het met onze horecaklanten heel erg druk. Dat is uiteraard mooi en voor streekgebonden producten wordt steeds bewuster gekozen. Als horecagelegenheid gaat het er immers ook om dat je verantwoordelijke keuzes maakt. Het bieden van streekproducten op je menukaart geeft de gast, die in Zeeland veelal ook bestaat uit toeristen, een nog mooiere beleving.” De horeca weet Erwin goed te vinden voor kwalitatief hoogwaardige producten. “We zijn natuurlijk een kleine organisatie. ’s Avonds rond 22.00 uur komen de bestellingen binnen voor de volgende dag. Wij halen de bestelde producten zelf van de pallets bij onze leveranciers en brengen ze vervolgens naar de klant. Die persoonlijke afhandeling en het contact is niet te vergelijken met de horecagroothandel.”

Naast vis ook vlees (Kerst)pakketten

Het is niet ‘all in the name’, want ook voor vleespakketten ben je bij Erwin aan het goede adres. “Tijdens de eerste lockdown rond de kerstperiode heerste er toch enige paniek bij bedrijven hoe medewerkers te bedanken. Sinds dat moment leveren we ook pakketten tijdens de kerstperiode. En dan niet alleen vispakketten, maar juist ook mooie vleespakketten met producten van Vleesboerderij Boot en hertenvlees van Het Zeeuwse Hert. Ik kende Boris al vanuit de coöperatie, want Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip zijn Zeker Zeeuws® Streekproducten en zodoende was de samenwerking snel gevonden. Als het om de kerstpakketten gaat kiest men toch eerder voor het vleespakket. Vandaar de keuze tussen vis of vlees.”

Erwin levert de kerstpakketten niet enkel in Zeeland, maar juist ook buiten de provincie zoals aan Deloitte en PwC accountants in Rotterdam. “Met de pakketten ontvangen de mensen een stukje Zeeland. Wat kan er zoal inzitten? Rundvlees uit Zeeland van Vleesboerderij Boot, gekookte kreeft van Neeltje Jans en gestoomde kokkels en scheermessen van Seafarm Seafood, oesters, schapenkaas van Kaasboerderij Schellach, fazantenpaté van Vleeschhouwerij Verburg uit Kortgene en natuurlijk hertenvlees van Boris! We krijgen goede reacties terug. De ontvangers waarderen de kwalitatieve en smaakvolle producten en weten bij welke boer het vandaan komt. Per product zit er een beschrijving bij over het product en ook een menu met hoe te serveren.”

Ambities

“Alles wat er nu gaande is en politiekgevoelig ligt gaat om waardering en prijs. Door ons hard te maken voor streekproducten willen wij een bijdrage leveren aan het verbeteren van de voedselketen. We zijn er, vind ik, allemaal debet aan. We geven de voorkeur aan goedkope voedselproducten, maar voordat dat product in de supermarkt ligt gaat er een lange, niet duurzame reis aan vooraf. Boeren ontvangen vaak amper meer dan de kostprijs. Bij het verhandelen, transporteren, koelen en verwerken van voedsel is een groot aantal bedrijven betrokken die allemaal iets willen verdienen. Naar mijn mening is lokaal geproduceerd en gekocht voedsel veel lekkerder, verser en gezonder. Met bovendien zo min mogelijk impact op het milieu. Wij hopen nog meer trotse producenten tot onze klantenkring te rekenen, waarbij wij hun producten via de kortste weg bij de consument krijgen, tegen een eerlijke prijs.”