De Zeeuwse Kip in Barneveld

Kakelvers - De Zeeuwse Kip

In gesprek met verkooppunt Kakelvers Veluwe

Sinds oktober 2021 is het vlees van De Zeeuwse Kip ook verkrijgbaar bij boerderijwinkel Kakelvers Veluwe in Barneveld. De Zeeuwse Kip te koop in het ‘hart van de pluimveesector’? Jazeker! De hoogste tijd voor een gesprek met Alette van der Hoef van Kakelvers Veluwe.

Waarvoor kunnen consumenten bij Kakelvers Veluwe terecht?

“De boerderij van Kakelvers Veluwe wordt gerund door de familie Beek. Opa Marinus is de boerderij in 1969 gestart met melkkoeien en heeft het stokje in 2013 overgedragen aan zijn zoon René en zijn vrouw Liza. Zij besloten de kleinschalige boerderij om te zetten naar een boerderij met Piëmontees rund, roodbont vleesvee en kakelverse eieren”, licht Alette toe. Alette was voorheen werkzaam in de hulpverlening en is sinds 2021 betrokken bij Kakelvers Veluwe. “Mijn vader werkt ook in de agrarische sector. Het agrarische leven is mij met de paplepel ingegoten, maar dat kan eigenlijk ook niet anders als je hier om je heen kijkt in Barneveld en omgeving.”

“De wens van René om de eigen afzetmarkt verder uit te breiden heeft geresulteerd in de opening van de boerderijwinkel in september 2021. We verkopen o.a. Piëmontees rundvlees, Wolvarken vlees, onze eigen drie ster Beter Leven eieren, onbespoten groenten, seizoensproducten, lokale producten en kippenvlees van De Zeeuwse Kip.”

Waarin probeert Kakelvers Veluwe zich te onderscheiden?

“Transparant zijn over wat je verkoopt en waar het vandaan komt is vandaag de dag actueler dan ooit. De hele situatie rond Corona heeft dit extra versneld. Ikzelf geloof heel erg in transparantie als het gaat om productieprocessen, waar iets vandaan komt, hoe iets tot stand komt en diervriendelijkheid. De consument is zich nog bewuster geworden van wat er op het bord komt te liggen en neemt steeds meer zelf de regie. Het geluid van de burgers is kritischer. Ook is er veel steun voor de lokale ondernemer.”

“Hier op de boerderij proberen we iedereen te betrekken bij onze manier van werken. En je hoeft niet altijd gelijk wat te kopen. We zijn ook een rustpunt voor fiets- en wandeltochten en de kinderen kunnen hier heerlijk spelen. Iedereen is welkom. Door onze openheid willen we de bewustwording onder alle leeftijden vergroten over hoe ons eten geproduceerd wordt en uiteindelijk op ons bord terechtkomt. Bezoekers kunnen bij ons de stal inkijken, we leggen graag alles uit, heel speels en laagdrempelig. Ik zie het als taak van alle boeren om open en transparant te zijn, om te laten zien hoe wij werken, hoe de agrarische sector werkt. Dit is actueler dan ooit.”

Alette vertelt dat juist door zo open te zijn je echt in gesprek kunt gaan over de agrarische sector. “We lichten alles toe van A tot Z. Ook wat we doen aan duurzaamheid zoals onze circa 900 zonnepanelen, waarmee we o.a. de elektrische fietsen van bezoekers kunnen opladen, maar ook ons duurzame watersysteem in de kippenstallen. We leggen ook uit waarom we witte leghennen hebben. Deze leghennen eten minder en leggen meer eieren per jaar dan bruine kippen. Hierdoor is er minder grondstof voor de voeding nodig evenals transport en dat is beter voor het milieu. En zo zijn er nog tal van onderwerpen die we graag aan iedereen uitleggen. Ook dat wij in onze boerderijwinkel producten aanbieden die passen bij het seizoen en dus geen aardbeien verkopen in de winter.”

De Zeeuwse Kip in Barneveld… Vertel?

“René heeft in het jaar 2016 uitloopluiken voor de kippenstallen aan De Zeeuwse Kip verkocht en deze geïnstalleerd. Zodoende is het eerste contact indertijd gelegd. Toen de plannen op tafel kwamen voor de boerderijwinkel Kakelvers was het snel duidelijk dat we De Zeeuwse Kip zouden verkopen. Waar De Zeeuwse Kip voor staat spreekt ons enorm aan, ook het feit dat zij de kuikens zelf uitbroeden op de boerderij en natuurlijk de kwaliteit van het vlees. De kippen worden hier bij ons in de buurt geslacht en de producten rechtstreeks bij ons afgegeven. We hoeven geen vlees af te laten voeren, want doordat het vlees van De Zeeuwse Kip direct wordt ingevroren, hebben wij langer de tijd om het te verkopen en dus niet zoals in de supermarkt waar ook veel wordt weggegooid. Zo zijn we weer een mindere belasting voor het milieu. Na het proeven van een proefpakket hebben we toen definitief besloten het in de winkel op te nemen. Over de variatie in het assortiment is goed nagedacht en onze klanten komen er echt voor terug.”

Wat zijn de toekomstplannen van Kakelvers Veluwe?

“We hopen op een laagdrempelige manier nog meer mensen te vertellen over de agrarische sector en kwalitatieve producten aan te bieden. Door social media en mond-tot-mondreclame wordt ons bereik steeds groter. Als land mogen we ook best trots zijn op onze agrarische sector. Er is zoveel kennis in Nederland aanwezig als het gaat om de landbouw. Maar we moeten ook kritisch op onszelf zijn, doen we het inderdaad nog steeds goed of zijn er dingen veranderd? We hoeven niet altijd het beste of grootste jongetje van de klas te zijn. Als we steeds meer transparant zijn over wat we produceren en verkopen is naar mijn idee de burger echt wel bereid om daar iets meer voor te betalen. Want zeg nou zelf? Wil je goedkope kip uit Thailand met een enorme ‘foodprint’ en minder controle of duurzame kip uit Zeeland? Datzelfde geldt voor bespoten groente in de supermarkt. We kiezen nu nog te veel voor gemak. Het zou mooi zijn als wij onze winkel nog steeds meer mogen uitbreiden, mensen ons steeds meer weten te vinden en de producten weten te waarderen. De agrarische sector is complex, maar zeker niet zwart/wit. Het is veel meer dan dat!”

Kijk voor meer informatie op: https://kakelvers-veluwe.nl/
Of breng een bezoek aan de boerderijwinkel
Donkervoortseweg 11a
Barneveld