Werelden samen laten smelten

Fabienne van Leiden

Fabienne van Leiden heeft Zeeuwse roots en is het gezicht achter de platforms Fab.Kookt en Kruidenkaartje. Fabienne verrast ons al enige tijd met creatieve gerechten, gemaakt met producten van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip. De recepten hiervan vind je op onze websites. De hoogste tijd om kennis te maken met Fabienne!

Zeeuwse ‘fusion’

Fabienne is 28 jaar en woont alweer zo’n 10 jaar in de designhoofdstad van Nederland: Eindhoven. “Ik ben grotendeels opgegroeid in Sluis (Zeeuws-Vlaanderen) en Amsterdam. 10 jaar geleden ben ik voor mijn studie verhuisd naar Eindhoven en daar blijven plakken. Eigenlijk kun je wel zeggen dat ik mijn hele leven altijd met 1 been in Zeeland sta en altijd met 1 been erbuiten en dat brengt het mooie bij elkaar. Ook als het gaat om mijn kookkunsten. Dat is ook altijd een uitdagende mix, een versmelting, een Zeeuwse ‘fusion’.”

Fabienne werkt als creatief strateeg en heeft een achtergrond in design. “Ik pas mijn creativiteit toe op strategieontwikkeling en doelstellingen van bedrijven. Wat ik creatief niet kwijt kan in mijn werk, dat kan ik weer kwijt in het koken. Ik vind koken een heel creatief proces, heerlijk om magazines en platforms af te struinen, ik raak daardoor geïnspireerd en maak vervolgens gerechten met een geheel eigen twist. Zo ook de Herten Tataki bijvoorbeeld.”

Fab.Kookt & Kruidenkaartje

Fabienne is zo’n 2,5 jaar geleden gestart met haar Instagramkanaal Fab.Kookt. “Ik kook al heel erg lang en haal veel voldoening uit het experimenteren met producten en gerechten. Bij mijn vrienden is al lang bekend dat ik altijd wat lekkers op tafel zet en zo werd ik aangemoedigd om het Instagramkanaal op te zetten. Eigenlijk is het een uit de hand gelopen hobby. Ik heb een leuke en veelzijdige mix aan volgers, ook uit Zeeland.”

Vorig jaar startte Fabienne een tweede platform: Kruidenkaartje. Een idee dat al langer speelde in haar hoofd en nu vorm heeft gekregen. “Ik vind het heerlijk om diverse kruiden te gebruiken in mijn gerechten, maar als ik een nieuw recept wil uitproberen moet ik toch vaak een nieuw kruidenpotje kopen. Dit terwijl ik er al zo’n 40 in mijn lade heb staan. Eigenlijk is Kruidenkaartje dus ontstaan uit mijn eigen frustratie dat je altijd weer een heel nieuw potje moet aanschaffen, om iets nieuws uit te proberen. Op mijn website https://kruidenkaartje.nl/ kunnen mensen een kaartje bestellen met een inspirerend gerecht en de benodigde kruiden/specerijen. Ik heb dit idee eerst uitgetest bij vrienden en dat werd erg goed ontvangen. Vervolgens heb ik het concept verder uitgewerkt, de ontwerpen van de kaartjes gemaakt, de recepten bedacht en de website online gezet. Ik krijg enthousiaste reacties, veel mensen herkennen het ‘probleem’ en vinden het origineel. De platforms Fab.Kookt en Kruidenkaartje zijn voor mij een mooie uitlaadklep van mijn creativiteit en vullen elkaar aan.”

Ook in de webshop van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip kun je een Kruidenkaartje bestellen!
Kijk hiervoor op: https://dezeeuwseboer.nl/product/actie-kruidenkaartje-kip-kerrie-kipfilet/

Fabienne heeft niet het doel om van de platforms haar hoofdinkomen te maken. “Ik vind het vooral heel erg leuk en door Fab.Kookt word ik steeds beter in koken. Ik vind koken uitdagend, maak er echt tijd voor en wil anderen inspireren. Ik merk dat koken in het algemeen steeds makkelijker voor mij wordt, al doende leert men. Ik probeer nu sneller dingen uit en haal veel energie uit het ontdekken van smaken en keukens. Ik ben niet goed in 100% recepten volgen, daarom ben ik ook minder goed in bakken. Ik vind het juist leuk om zelf dingen te combineren, creatief bezig te zijn en te experimenteren. Een echte fusion keuken dus.”

Samenwerkingen

Fabienne heeft duidelijke uitgangspunten als het om koken gaat en is daarom ook kritisch op samenwerking. “Ik werk graag samen met kleinere partijen, met mooi lokale producten die aandacht verdienen.” Terugkijkend op de start van de samenwerking met Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip vertelt Fabienne dat zij het bezoek aan de boerderij van Boris geweldig vond. “Uren daarna heb ik er nog over na gesproken met mijn vriend. We hadden er een heel goed gevoel bij. Ik kreeg een prachtig vleespakket mee met hele mooie producten en kon ook zelf aangeven met welk product ik graag zou willen koken. Ik vind het leuk om met de minder populaire producten te koken, zoals het hertengehakt. Dat is een prachtig product en waardevol om in je vriezer te hebben. Sowieso vind ik het fijn dat het vlees van de boerderij lang in de vriezer bewaard kan worden, dan kan ik ermee koken wanneer ik wil. Daarnaast vind ik het heel fijn dat er veel speelruimte is in onze samenwerking, er zijn geen restricties op voorhand en ik kan daardoor heel vrij koken.”

“Ik vind het heerlijk om te bedenken wat voor gerecht ik met het vlees ga bereiden. Ik verdiep mij bijvoorbeeld in welke kruiden en smaken mooi combineren met hertenvlees. Zo heb ik zelf hertenburgers gemaakt van hertengehakt en daar champignons in verwerkt.

Diepe aardse smaken combineren heel mooi met hertenvlees. De samenwerking daagd mij ook uit. Zo zou ik zelf niet zo snel een hele kip kopen, maar nu ik dit prachtvlees in de vriezer heb, vind ik het ook een uitdaging om die dan ook echt lekker te bereiden. Ik vind het heerlijk om creativiteit in te brengen bij het bedenken van de gerechten en leuke verrassingen op tafel te zetten. Tijdens ons bezoek aan de boerderij gingen we ook langs het nieuwe project van Boris en zijn familie: de wijngaard. Dat verhaal triggerde mij, zo kwam ook het idee voor het recept van kip in wijnbladeren.

“Kijken we naar de kwaliteit van het vlees dan valt mij op dat de kip van hele goede kwaliteit is. Kip is makkelijk te vergelijken met andere kip. Je voelt, ziet en proeft echt wel verschil en het is goed verpakt. Ook het hertenvlees is van hoge kwaliteit.” Hoe kijkt Fabienne naar vegetarische maaltijden? “Wij hebben veel vegetariërs om ons heen en eten zelf ook heel bewust. Ook neem ik mijn volgers graag mee in de opties van vleesvervangers. Maar helemaal geen vlees eten hoeft wat mij betreft niet. Wat we eten is van goede kwaliteit met een eerlijk verhaal, daarnaast zijn de porties van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip niet overdreven groot of veel.”

Kijk voor meer inspiratie op https://www.instagram.com/fab.kookt/ en https://kruidenkaartje.nl/