Marokkaanse traybake met kippenvleugels, zoete aardappel, groente, dadels en munt

Marokkaanse traybake met kippenvleugels

Eerder hebben we een mooi recept gedeeld van Kippenvleugels met Ras el Hanout Marokkaanse kruiden. Nu gaan we een stapje verder en maken we een heerlijk, verrassende Marokkaanse traybake met kip, zoete aardappel, groente en dadels.

Het woord traybake komt van ‘baking tray’ wat bakplaat in het Engels betekent. Voorheen werd de bakplaat vooral gebruikt voor 1 item, bijvoorbeeld kip uit de oven, aardappeltjes uit de oven óf gegrilde groenten. Maar alle ingrediënten samen voor een hele maaltijd blijken ook perfect te garen op één baking tray.

Bij dit gerecht werken we wederom met Ras el Hanout Marokkaanse kruiden. De vertaling van Ras el Hanout betekent in het Nederlands ‘het beste van de winkel’. Het is een bekende Marokkaanse specerijenmelange die warm en intens van smaak is. Perfect voor het maken van feestelijke kippenvleugels!

Dus dit keer een gezonde traybake met kippenvleugels en ras el hanoet voor die typische Marokkaanse smaak.

Ingrediënten voor 2 personen

 • 1/2 citroen
 • 1 teen knoflook
 • De Zeeuwse Kip kippenvleugels (500 gram)
 • 2 el Ras el Hanout kruiden
 • 2 el olijfolie
 • 500 g zoete aardappel
 • 150 g winterpeen
 • 250 g bloemkool
 • 1 sjalot
 • 40 g dadels
 • 0,5 g verse munt

Bereiding

 • Verwarm de oven voor op 200ºC hete lucht.
 • Maak de citroen schoon en rasp de schil. Snijd daarna de citroen in kleine stukjes.
 • Snijd de knoflookteen fijn.
 • Om kippenvleugels makkelijk te eten is onze tip om deze te halveren door de kippenvleugels door tweeën te snijden. Dit doe je door elke kippenvleugel op je snijplank te leggen en een scherp mes te plaatsen tussen de gewrichten. Duw omlaag door het gewricht om beide delen goed te scheiden.
 • Snijd daarna de kippenvleugels op het vleesgedeelte 2 keer schuin in.

 

 • Meng in een kom de kippenvleugels met de Ras el Hanout kruiden, olijfolie, knoflook en de rasp van de citroen.
 • Maak de zoete aardappelen schoon en snijd de aardappelen in blokjes van 2 cm, de schil laat je dus zitten.
 • De winterpeen schil je wel. Snijd deze vervolgens in plakken van ca. 1 cm.
 • Snijd de bloemkool in kleine roosjes en de sjalot in kleine blokjes.
 • Snijd de dadels in stukjes van ca. 1 cm.
 • Neem de bakplaat, doe er wat bakpapier op en schep de kippenvleugels erop met de zoete aardappel, wortel, bloemkool, sjalotten, dadels en citroenparten, schep wat om en bak ca. 25 min. in de oven tot de kip gaar is.
 • Haal de blaadjes munt van de takjes en snijd fijn. Garneer de traybake met de munt en breng op smaak met peper en eventueel zout.

Eet smakelijk!