In gesprek met verkooppunt Landwinkel Elenbaas

Landwinkel Elenbaas

We spreken Johan Elenbaas telefonisch, die op dat moment druk is met de voorbereidingen van het aankomende plukseizoen van de kersen. “Dit is het eerste jaar dat wij onze seizoenarbeiders onderkomen aanbieden bij ons op het eigen terrein. Voorheen moest men vaak ’s morgens vroeg nog een uur rijden voordat men hier was, met optimale omstandigheden proberen we het werk voor iedereen zo aantrekkelijk mogelijk te maken.”

Echt familiebedrijf

De Zeeuwse Zonnekers en Landwinkel Elenbaas is een echt familiebedrijf. Johan bekommert zich samen met zijn vader Jaco en broer Marcel over de boomgaard. “Van oorsprong zijn wij een teeltbedijf voor appels en peren. Ruim 20 jaar geleden is daar de kersenteelt bijgekomen. Nu telen wij kersen, bekend als Zeeuwse Zonnekersen, appels, peren en aardbeien.” De opa van de vader van Johan is het bedrijf in 1955 begonnen. “Door omstandigheden hebben mijn vader en mijn oom het bedrijf vroeg moeten overnemen. De jaren ’90 was een lastige en slechte tijd voor de fruitsector. Vandaaruit is men gaan zoeken naar optionele teelt, zo is de kerstenteelt begonnen. Eerst een paar rijtjes en daarna hebben ze het verder uitgebreid. In de jaren ’90 waren er vooral hoogstam bomen van zo’n 10 meter hoog, die kon je eigenlijk niet goed plukken en zeker niet beschermen. Uiteindelijk zijn daar laagstam, zogenoemde onderstam bomen, voor in de plaats gekomen. En zijn wij gegroeid van 2 tot nu 8 hectare aan kersenbomen.”

Topsport

Het huidige voorjaar is zeer droog. “Als akkerbouwer heb je heel veel te maken met het weer en het klimaat. De periode van kersenbloesem valt gelijk aan die van de peren. Wij hebben zo’n 15 soorten kersen, ieder ras groeit en bloeit anders. Alles hangt af van die 3 weken bloesemtijd. Daar is je hele seizoen afhankelijk van. Eigenlijk is het topsport wat wij bedrijven. Die 3 weken zijn cruciaal voor ons. Je kunt niet bij de start al steken laten vallen, daar heb je het hele jaar dan schade van. Met fruitteelt heb je maar 1 kans dat je uiteindelijke product top is.” Vogels lusten kersen eerder dan dat de consument ze lekker vindt. “Netten beschermen onze percelen en boven de kersengaard hangt folie om de kers te beschermen tegen de regen. Als een kers nat wordt en langdurig nat blijft dan komt er een scheur in de kers en is dan niet meer verkoopbaar. Ook de bodem waar de kersenbomen in staan mag niet te nat worden. De kersenboom heeft namelijk geen rem en blijft vocht afgeven aan de kersen, waardoor de kers te snel zou groeien. Kortom, er zijn ontzettend veel elementen om rekening mee te houden en in balans te houden om tot een goede oogst te kunnen komen.”

Passie voor fruitteelt

Zo snel als dat Johan kon lopen, liep hij al tussen de diverse fruitbomen. De passie voor de fruitteelt heeft er bij Johan eigenlijk altijd al ingezeten. “Ik ben niet gelijk in het bedrijf aan de slag gegaan. Ik heb eerst een opleiding gevolgd in metaaltechniek. Bewust een opleiding buiten de sector. Ik vond het zeker niet verkeerd om mij daarin te verdiepen, maar het was wel echt een bevestiging dat mijn passie binnen het fruitbedrijf ligt en ik houd van ondernemen. Het is vanzelf zo gegroeid en ik kan wel zeggen dat het in mijn genen zit. Mijn broer en broertje delen mijn passie niet. Die hebben ook altijd aangegeven niet in het bedrijf te willen werken. Ik vind het heel uitdagend omdat er zoveel bij komt kijken van personeel aansturen, beschermen van je gewassen, de verkoop, zoeken van eigen afzet, goede medewerkers werven etc. Je moet van alle markten thuis zijn. Daarnaast kun je de kersen maar 8 weken per jaar verkopen, dus dat brengt extra stimulans met zich mee.”

Landwinkel Elenbaas

Verkoop aan huis is er eigenlijk altijd al geweest. “Toen ik klein was stond er al een bordje langs de weg om onze eigen honing te verkopen. Daar kwamen in de loop van de tijd steeds meer producten bij. Nu voeren we een uitgebreid assortiment van onze eigen appels, peren, kersen, maar ook jam en saus van onze kersen, diverse sappen zoals kersensap en appel-kersensap en groente. 15 jaar geleden hebben we e.a. verbouwd op onze boerderij en toen zijn we ook de samenwerking met Landwinkel begonnen. We voelen ons thuis binnen deze coöperatie van zo’n 100 winkels. We krijgen ondersteuning in onze marketing en kunnen onze klanten een mooi assortiment aanbieden. We vinden het belangrijk dat de producten die wij verkopen zoveel mogelijk lokaal geteeld worden, uiteraard zijn we trots op Zeeuwse producten. Ik vind het sowieso belangrijk dat de producten uit Nederland komen.”

Vlees met een verhaal

De laatste 2 jaar worden er ook vlees en zuivelproducten verkocht. “We zijn hier zelf voor op pad gegaan. Uiteraard kun je vlees bij wijze van spreken op iedere hoek van de straat kopen, maar het verhaal maakt het juist zo belangrijk. Zo zijn we ook bij De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert gekomen. We hebben heerlijk geproefd van het vlees door een uitgebreid proefpakket. Het vlees heeft een volle smaak en wordt goed mals. Ook de gerookte kip en de hele kip zien wij als iets exclusief waardoor wij meerwaarde kunnen bieden aan onze klanten. Met de verkoop van het hertenvlees zijn wij rond de kerstperiode begonnen. Ook buiten de kerst krijgen wij de vraag naar hertenvlees. Je ziet dat onze klanten buiten de kerst ook graag iets speciaals op tafel zetten. Vlees met een mooi verhaal wat wij mee kunnen geven aan onze klanten. Onze klanten verwachten bij ons ook eerlijke producten te kopen en horen graag het verhaal erachter. Persoonlijk contact is heel erg belangrijk. We zijn geen supermarkt.”

Kijk voor meer informatie op: https://landwinkelelenbaas.nl/
Of breng een bezoek aan de winkel:
Langeweg 34
4341 RE Arnemuiden