Tip: Hertenburgers bereiden

Hertenburgers bakken en bereiden? Volg de tips van Het Zeeuwse Hert en maak gemakkelijk hertenburgers klaar!

De hertenburger van Het Zeeuwse Hert wordt gemaakt van een combinatie van verschillende vleessoorten uit het hert. Hertenvlees is van zichzelf mager vlees en onze hertenburgers hebben dan ook geen toegevoegd vet, maar zijn wel vol smaak en vleessap. Daarom hoef je onze herten hamburgers dan ook niet veel verder als medium te garen. Daarmee voorkom je dat je hertenburger heel erg droog wordt en zijn volle smaak verliest.

De hertenburgers kun je op verschillende manieren bereiden. In onderstaande beschrijvingen zijn we uitgegaan van onze burgers van 150 gram. Heb je de kleinere versie van 90 gram? De werkwijze blijft hetzelfde, verkort alleen de bereidingstijd qua tijd.

Algemene voorbereidingen

 • Haal het vlees de avond van te voren uit de vriezer en laat het op een bord in de koelkast ontdooien.
 • Haal de hertenburgers een halfuur voor het bereiden uit de verpakking. Zo kan het vlees rustig op kamertemperatuur komen.
 • Dep de hertenburgers eventueel voorzichtig droog met wat keukenpapier.

TIP: Heb je wat minder tijd? Leg de bevroren hertenburgers dan in een kom met lauwwarm water, met de plastic verpakking er nog omheen. Binnen 15 minuten is het dan ontdooid.

Dont’s

 • Prik niet in de hertenburgers tijdens de bereiding, dan loopt een deel van dat sap uit de burgers.
 • Druk de hertenburgers niet aan met bijvoorbeeld de vlakke kant van je spatel ook dan loopt een deel van het sap uit de burgers.
 • Als je onze hertenburgers wilt klaarmaken in een tafelgrill, doe de grill dan voorzichtig dicht. Dus niet pletten door de burgers tegen de grill aan te drukken. Dan duw je zo het vocht uit je hertenburgers. Laat je herten hamburgers dus rustig grillen en raak ze zo weinig mogelijk aan.

Bereiden in de koekenpan of grillpan

 1. Verhit de koekenpan of bij voorkeur een grillpan op hoog vuur.
 2. Gebruik een klein beetje olie en bak de hamburgers kort aan beide kanten bruin.
 3. Zet het vuur lager en laat de burgers nog 8 minuten verder garen. Keer ze af en toe om.

TIP: Hertenburgers trekken tijdens het grillen vaak bol of krom. Om dit tegen te gaan maak je in het midden van de hamburger met je duim, of de achterkant van een lepeltje een klein kuiltje zodat deze tijdens het bakken niet krom gaat staan.

Bereiden in de oven

 1. Warm de oven voor op 200°C.
 2. Plaats de hertenburgers op een bakplaat of op het rooster in het midden van de oven en gaar ongeveer 20 minuutjes.
 3. Draai de hertenburgers halverwege een keer om.

Hertenburger

Op de BBQ

 1. Maak je barbecue gereed voor direct barbecueën op zo’n 200°C.
 2. Grill de hertenburgers in zo’n 6-8 minuten totdat ze medium zijn (55°C).
 3. Draai 1x om halverwege en doe dit op het juiste moment. Hertenburgers grill je direct boven de kolen. Hierdoor kan hij dicht schroeien en zal de hamburger sappiger blijven.
 4. Om te controleren of je je herten hamburger al kunt omkeren probeer je deze aan een zijde van het rooster op te tillen. Als deze niet blijft plakken weet je dat hij goed is en kun je hem omkeren.

Hertenburger