Trots op de Nederlandse keuken

Lieke Boerema is het gezicht achter het platform Dutch Food Heritage. Lieke verrast ons al enige tijd met prachtige gerechten, gemaakt met producten van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip. De recepten hiervan vind je op onze website. De hoogste tijd om kennis te maken met Lieke!

Hospitality & koken

Lieke heeft gestudeerd aan de Hogere Hotelschool en studeerde daar in 2011 af. “Ik heb altijd een passie gehad voor koken en interesse in management en organisatie. Mijn studie International Hospitality Management in Leeuwarden was hiervoor de perfecte combinatie. Na haar afsluitende stage op het gebied van Food & Beverage Management bij het InterContinental hotel in Atlanta, in de staat Georgia in Amerika keert Lieke terug naar Amsterdam. “Ik heb toen in Nederland op verschillende plekken werkervaring opgedaan, allemaal gelieerd aan voeding en ook in de horeca en catering.”

Dutch Food Heritage

Omdat het hart van Lieke voor eten en drinken sneller gaat kloppen, heeft zij in die tijd het concept Dutch Food Heritage bedacht. “Ik vind het erg leuk om recepten te bedenken en kan deze mooi delen op mijn platform. Daarnaast ben ik trots op de Nederlandse keuken, van Nederlandse klassiekers tot seizoensgebonden en ambachtelijke producten. Genieten van lokale producten zorgt ervoor dat je verbonden bent met de omgeving. Dat vind ik een hele mooie gedachte. Met mijn platform hoop ik het bewustzijn rond de Nederlandse keuken te vergroten. De Nederlandse keuken is steeds meer internationaal georiënteerd en dat is mooi om te zien, want verandering in eetcultuur is uiteindelijk nodig om duurzamer te gaan eten.” Dat de gedachten van Lieke aanslaat, blijkt uit het bereik dat zij inmiddels heeft weten te creëren. “Mijn website wordt veelvuldig bezocht door mensen uit Amerika en Canada en ook in Nederland wordt mijn website goed gevonden. Met mijn platform probeer ik te blijven inspireren dat je traditionele recepten ook kunt aanpassen door bijvoorbeeld minder vlees te eten en te kiezen voor duurzame alternatieven.”

Dat we steeds bewuster consumeren merkt ook Lieke. “Steeds meer consumenten weten streekproducten te vinden en te waarderen. Daar heeft de situatie rond de coronapandemie een versnelling in aangebracht door initiatieven als ‘Koop lokaal’. Ook supermarkten proberen er steeds meer op in te spelen. Zelf probeer ik de producten altijd direct bij de boer of teler te kopen. Dat is toch een stuk duurzamer dan uit de supermarkt.”

Nieuwe initiatieven en alternatieven

Wat het platform voor Lieke nog leuker maakt is het contact met o.a. boeren, telers en organisaties gericht op duurzame voeding, zoals haar betrokkenheid bij het initiatief Food Hack. “Vanuit een eerdere pitch voor het World Food Center in Wageningen ben ik hierbij betrokken. Het doel is om duurzame ondernemers over de hele wereld bij elkaar te brengen en nieuwe initiatieven en alternatieven met elkaar te bespreken. Het platform heeft mij al veel gebracht. Je zou kunnen denken dat het schrijven van recepten saai is, maar juist door samen te werken met trotse producenten die een prachtig verhaal met mij delen, geeft het mij juist heel veel energie. Ik vind het mooi om te zien dat er een nieuwe generatie boeren opstaat, zoals Boris. Boeren die steeds meer verduurzamen en verbeteren, waarbij de smaak van het eindproduct leidend is en je echt een mooier product op je bord hebt liggen. Vaak denken we dat heel veel bedrijven zo werken, maar dat is helaas niet het geval. Daar ligt de nadruk toch op andere punten in het productieproces en speelt prijs een hele belangrijke rol. Ik heb bij Boris kunnen zien hoe men boert, ik heb vragen kunnen stellen, het verhaal erachter mogen horen en ik vind het mooi om te zien dat ze steeds nieuwe dingen uitproberen, zoals nu ook de eigen druiven in de wijngaard. Het is mooi om te zien hoe innovatief ze zijn. Ik heb al met verschillende hert- en kipproducten van de boerderij mogen werken en merk toch echt wel verschil met de kip uit de supermarkt. De Zeeuwse Kip is erg vol van smaak, de structuur is ook erg prettig. Je hoeft eigenlijk maar minimaal kruiden toe te voegen. En het hertenvlees is erg toegankelijk en kan heel mooi bereid worden in diverse gerechten.”

Lieke stoort zich aan de commerciële drive van supermarkten. “De boeren en telers die echt oog hebben voor een duurzame wereld verdienen waardering. Daar betaal je de eerlijke prijs voor het product en de smaak is ook nog eens veel lekkerder. De prijskaartjes in de supermarkt voor vleesproducten zijn naar mijn idee erg misleidend, je weet eigenlijk niet goed wat je ervoor terugkrijgt, terwijl je misschien denkt een gezonde en goede keuze te maken.” Lieke hoopt met haar platform een bijdrage te kunnen leveren aan de verdere ontwikkeling van de voedselketen. “Hoe generaties voor ons hebben gegeten is niet meer van deze tijd. De bodem raakt uitgeput. Ik vind het dan ook mooi om vanuit mijn platform mensen te inspireren en bij te dragen aan verandering, zodat we met elkaar steeds bewustere keuzes kunnen maken”, sluit Lieke af.

Na het opzetten van het platform Dutch Food Heritage heeft Lieke zich verder verdiept in de digitale wereld. Als vervolg op het Business & IT Traineeship dat Lieke volgde is zij aan de slag gegaan als Scrum Master bij Nationale Nederlanden. “Ik houd van complexiteit, samenwerken met mensen in het bereiken van de doelen en het begeleiden van processen.”

Ben je benieuwd naar meer recepten van Lieke van Dutch Food Heritage? Neem een kijkje op haar website https://www.dutchfoodheritage.com/index.php/nl/