Alles draait om de eerlijke smaak bij Wijnhuis de Paap

Wijnhuis de Paap

De producten van De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert worden ook opgemerkt buiten de provincie Zeeland. Vanuit onze webshop leveren we al door heel Nederland, maar door samenwerking met verschillende verkooppunten zijn onze producten ook fysiek aanwezig buiten de regio. Sinds kort bijvoorbeeld voor de regio’s Drechtsteden en Alblasserwaard bij wijn- en delicatessenwinkel Wijnhuis de Paap in Papendrecht.

Al 15 jaar een begrip

Wijnhuis de Paap is in augustus 2007 opgericht door de broers Henk en Frank van de Graaf. “Mijn broer en ik zijn beide culinaire liefhebbers en echte wijnliefhebbers. We kookten beiden altijd al graag thuis en zochten met enthousiasme uit waar we de beste producten konden kopen. We werkten voorheen allebei in het bedrijfsleven en hadden eigenlijk altijd al het plan om ooit iets samen te beginnen. In eerste instantie dachten we aan een viszaak, maar uiteindelijk is het een wijn- en specialiteitenwinkel geworden. Wijnhuis de Paap is een combinatie van een wijn-, delicatessen en cadeauwinkel. Na 15 jaar zit onze winkel nog altijd op dezelfde plek. Niet in een winkelcentrum, maar in een woonwijk uit de jaren 60. De wijk werd voorheen gekenmerkt door winkels tussen de woonblokken met de plaatselijke slager, bakker en drogisterij”, vertelt Henk enthousiast. In de eerste twee jaren kregen Henk en Frank vaak de vraag waarom ze op deze plek zijn gaan zitten en niet in het winkelcentrum. “Het is een ideale locatie in het hart van Papendrecht en je kunt voor de deur parkeren. Zo kunnen onze klanten eenvoudig hun boodschappen en dozen wijn inladen.”

Assortiment van hoge kwaliteit

“Niets komt onze winkel in zonder dat we het zelf eerst geproefd hebben. In de loop van de jaren heeft onze smaak en vakkennis zich heel gedetailleerd ontwikkeld. Of het nu gaat om wijnen of prachtige delicatessen.” Wijnhuis de Paap is volledig onafhankelijk en heeft enkel oog voor de hoogst haalbare kwaliteit. Henk benadrukt de kruisbestuiving in het assortiment. “We bedienen een brede klantengroep door de combinatie van ons assortiment. De cadeaufunctie is erg belangrijk. We zien dat onze klanten vaak wijn en delicatessen combineren tot een mooi en uniek cadeau. Mensen hebben alles al en cadeaus van eten en drinken gaan altijd op. De functies versterken elkaar. Het geven van advies en het persoonlijke contact, dat is waar we het voor doen. We zoeken altijd naar mooie wijnspijscombinaties. We lezen veel vakliteratuur, bezoeken vakbeurzen, leveranciers en wijnboeren. Vaak kijken we ook op locatie, om de sfeer mee te krijgen en ons af te vragen: past het echt in ons assortiment? De klant is kritischer en wil weten waar het product vandaan komt. Wij vertellen graag over de oorsprong en in het geval van wijn over de druivensoort, het verhaal achter de fles, wie is de wijnboer etc.” Het enthousiasme voor het vak en passie voor de producten is bij de broers niet weg te denken.

Zeeuwse producten

Sinds kort verkoopt Wijnhuis de Paap ook producten van De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert. “Mijn schoonouders wonen in Zierikzee en in de zomermaanden mogen wij vaak gebruik maken van hun huis. Ik ben altijd bezig met mijn vak en kijk graag rond in andere delicatessenwinkels. Zo ook in Zeeland. Ik zag toen het Zeker Zeeuws Streekproduct-keurmerk op verschillende producten staan en ben mij daarin gaan verdiepen. In eerste instantie was ik verbaasd dat er zoveel verschillende delicatessen uit Zeeland komen zoals bijvoorbeeld De Zeeuwse Kip, Het Zeeuwse Hert, Zeeuwsche Zoute en Zeeuwse Pasta. Vooral het enthousiasme van de ondernemers spreekt mij aan. Er wordt met passie gewerkt en het is veelal kleinschalig. Vaak zie je als een product succesvoller wordt dat eraan getrokken wordt door de tussenhandel. Maar bij deze ondernemers zie je de bewuste keuze om niet op te schalen, waarbij eerlijk wordt gewerkt. Dat is belangrijk voor speciaalzaken zoals de onze.”

Verduurzaming is een belangrijk thema voor Frank en Henk. “Waarom zou je nog pasta uit Italië importeren als er een prachtig pastaproduct uit Zeeland komt van net zo’n goede kwaliteit? Dat scheelt behoorlijk in de uitstoot van transport.” Via een pastagerecht van Zeeuwse Pasta waarin producten van Het Zeeuwse Hert zijn verwerkt, is Henk bij Boris terecht gekomen. “We wilden de producten graag opnemen in ons assortiment, maar daarvoor kwam Boris eerst bij ons langs om te kijken wat voor soort winkel wij waren. Toen was het snel beklonken. De hertproducten zijn toegankelijk voor veel mensen. De smaak is zachter dan echt wild. Daar moet je vaak toch de scherpe smaak wat nuanceren bij de bereiding. De smaak van Het Zeeuwse Hert wordt gewaardeerd. Veel van onze klanten hebben er tijdens de kerstperiode van genoten. Het is mooi geportioneerd. En het is een fijne gedachte dat de dieren een volwaardig buitenleven hebben gehad. Ook het verhaal van De Zeeuwse Kip is mooi om te vertellen.”

“Het is prettig samenwerken met ondernemers met passie voor hun product. Wij kunnen dat verhaal overbrengen op onze klanten en gedetailleerd vertellen hoe en door wie de producten gemaakt worden”, sluit Henk af.

Een keer in de buurt van Papendrecht? Neem dan zeker een keer keen kijkje bij Wijnhuis de Paap!
Meidoornstraat 29
3353 EC Papendrecht
www.wijnhuisdepaap.nl