Van melkveebedrijf naar zorglandgoed – Boerderij Het Lansingerland

Boerderij Het Lansingerland

Peter Gille is samen met zijn vrouw Annigje eigenaar van Boerderij Het Lansingerland in Bergschenhoek, de achtertuin van Rotterdam. Boerderij Het Lansingerland is een verbreed melkveebedrijf met 140 melkkoeien, een boerderijwinkel, kinderopvang, horecagelegenheid, camping en vergaderlocaties. “Als je als ondernemer nog vooruit wilt moet je breder kijken. Dat hebben wij gedaan en wij hopen binnen tien jaar het hele bedrijf nog verder door te ontwikkelen tot zorglandgoed. We hopen een mooie plek binnen de gemeente Lansingerland te creëren voor de mensen die meer hulp en begeleiding nodig hebben.”

Peter heeft net als Boris in 2020 deelgenomen aan het programma Boerenversneller van De Nieuwe Boerenfamilie. De Boerenversneller is een traject waarin boeren vanuit verschillende disciplines worden begeleid in het zoeken naar innovatiemogelijkheden binnen hun bedrijf.

Zorg en welzijn

De vader van Peter’s opa is rond 1900 begonnen aan de Hoeksekade. Vanuit een gemengd boerenbedrijf met koeien, varkens en akkerbouw heeft zijn vader het bedrijf doorontwikkeld tot melkveebedrijf. “In 2010 hebben mijn vrouw en ik de boerderij overgenomen en hebben de boerderij opnieuw aangepast aan de omgeving. We hebben diversiteit aangebracht met het toevoegen van een boerderijwinkel, een kinderopvang, horecagelegenheid, camping en vergaderlocaties. Allemaal disciplines gelieerd aan het landbouwbedrijf. Het boerenleven staat onder druk. Door disciplines toe te voegen biedt het ons veel meer inkomenszekerheid.” Peter onderstreept dat banken nauwelijks nog geld in de klassieke veehouderij steken, maar activiteiten als opvang wel volop worden gefinancierd. “Als je als ondernemer nog vooruit wilt, zul je verder moeten kijken. Onze ambitie is het bedrijf de komende jaren verder om te vormen naar zorglandgoed. Een landgoed met zorg voor land, dier en natuur. Ik ben een mensenmens en wil mensen graag mee laten delen in de locatie die wij hebben. De vraag naar zorg in een groene omgeving groeit.”

In het bedrijf van Peter werken 35 medewerkers. De kinderopvang biedt opvang aan 56 kinderen in de leeftijd van 0 tot 4 jaar en 40 kinderen in de buitenschoolse opvang. Daarnaast biedt het bedrijf in samenwerking met Teamwerk Zorg dagbesteding aan jongeren met een beperking en is Boerderij Het Lansingerland een leerwerkplek voor het voortgezet speciaal onderwijs. “We geven graag invulling aan een maatschappelijk belang. Door onze strategische ligging ten opzichte van Rotterdam zien we dat ons bereik steeds groter wordt. We werken toe naar een zorglandgoed, waarbij 2030 ons doeljaar is. Op ons te ontwikkelen zorglandgoed willen we plaats bieden aan ouderen met dementie, kinderen met een beperking en bieden we kinderopvang aan. De groene omgeving geeft rust, onze boerderij is een prikkelarme omgeving en straalt dat uit op de mensen die hier verblijven.”

Assortiment boerderijwinkel

Op het erf van Boerderij Het Lansingerland is ook een boerderijwinkel gevestigd. “De boerderijwinkel is een werkplaats voor mensen die extra ondersteuning nodig hebben bij het uitvoeren van werkzaamheden, onze meewerkers. Zij worden uitvoerig begeleid.” Het assortiment van de winkel bestaat uit biologische en streekproducten. “Deze producten komen voornamelijk van boerderijen uit Nederland en worden met grote zorg samengesteld door onze leveranciers. Onze boerderijwinkel is aangesloten bij Landwinkel, een coöperatie van boeren, waaronder melkveehouders, fruit- en groentetelers. Onder meer door het aanbieden van ambachtelijke boerderij- en streekproducten, proberen we de betrokkenheid van de burger bij het landschap en de boerderij te vergroten en daarmee bij te dragen aan de leefbaarheid van het platteland.” Peter’s grote wens is om in de toekomst ook een eigen product in de winkel te verkopen. “We verkopen nu onze rauwe melk, voor de toekomst kijken we in de richting van biologisch vlees van onze eigen koeien, we laten onze koeien nu al dekken door een ras dat bekent staat om veel spier. Maar ook het maken van eigen boter zou ik prachtig vinden. Dat is echt wel een diepe wens.”

Peter geeft aan kritisch te zijn op de producten die hij opneemt in de boerderijwinkel. “We zijn nu sinds een jaar aangesloten bij Landwinkel. Daarvoor hadden we een biologische winkel. In het eerste jaar van Corona zagen we een enorme toename van het aantal klanten, het bewustzijn onder klanten over de herkomst van eten is enorm gegroeid. De Zeeuwse Kip hebben we opgenomen in ons assortiment omdat we ons prettig voelen bij de manier van boeren. We hebben zelf eerst een proefpakket van Boris ontvangen en die uitgebreid geproefd. We vonden de kwaliteit erg goed en de smaak erg lekker. Voorheen verkochten we een andere kip. Nu hebben we o.a. de hele kip en kipfilet van De Zeeuwse Kip in ons assortiment. Het merk heeft smoel en we zien dat het goed loopt. Mensen komen terug voor de kip. We zien sowieso dat we met al onze facetten een grote gunfactor hebben binnen de gemeente.”

Neem een kijkje op de website van Boerderij Het Lansingerland voor meer informatie en inspiratie: https://boerderijhetlansingerland.nl/