Hertencarpaccio met Truffelkaas, Champignons & Hazelnoten

Een prachtig kerstrecept: Hertencarpaccio met Truffelkaas, Champignons & Hazelnoten. Naar het recept van Lieke van Dutch Food Heritage!

“Op bezoek gaan bij één van de weinige edelherten boerderijen van Nederland was heel gaaf! Aangezien ik erg benieuwd was naar de boerderij, besloot ik naar Wolphaartsdijk te reizen. Wolphaartsdijk ligt in Zeeland, een gebied vooral bekend om het strand en de vis. Dus om nu een andere kant van Zeeland te zien, maakte me erg nieuwsgierig!

Op het erf aangekomen van de boerderij van ‘het Zeeuwse Hert’ , liepen de edelherten op de dijk. Boris begroet me, waarna we een kopje koffie gingen drinken. Hij legt uit dat duurzaamheid heel belangrijk is op de boerderij. Zo zijn er zonnepanelen voor elektriciteit. En daarnaast is er een houtoven om de boerderij warm te houden. Voor deze houtoven gebruiken ze zelf lokaal snoeihout. Hierdoor is de boerderij dus helemaal energie neutraal!

Toen ik zag hoe goed de dieren leven, kon ik niet wachten om de kwaliteit van het vlees te proeven. Eenmaal geproefd, was ik fan!”

Dit recept kun je gebruiken als een klein voorgerecht voor 4 personen of als hoofdgerecht voor 2 personen. Mocht je dit gerecht serveren als hoofdgerecht, serveer dan met krokant frietjes en salade!

Porties: 2
Voorbereidingstijd: 10 minuten
Kooktijd: 6 minuten
Benodigdheden: bakpan, scherp mes, aluminium folie

Ingrediënten

De Biefstuk

Saus

 • 3 eetlepels Truffelmayonaise
 • ¼ Citroen
 • 1 theelepel Mosterd

Serveer met..

 • Handje Rucola
 • Handje Truffelkaas

Instructies

De Biefstuk

 1. Allereerst, zorg dat je het vlees op kamertemperatuur laat komen. Dit helpt straks om het vlees extra mals te maken.
 2. Gebruik een keukenpapiertje om de biefstuk droog te deppen. Verdeel dan wat zout en peper over alle kanten van de biefstukken. Als je graag een pittigere carpaccio wilt, kun je extra veel versgemalen zwarte peper gebruiken! Druk de specerijen zachtjes in het vlees en laat het 5 minuten rusten.
 3. In de tussentijd, kun je alvast de bakpan voorverwarmen op een hoog vuur.
 4. Verdeel wat olijfolie over de biefstuk en doe ze in de pan. Nu is het tijd om keuzes te maken. Hoe wil je je biefstuk gebakken hebben? Mocht je de biefstuk redelijk rauw willen houden, bak dan alle kanten van de steak ongeveer 1 minuut. Liever wat meer doorgebakken? Hou dan 3 minuten per kant aan. Persoonlijk hou ik van medium rare (2 min. per kant), helemaal als het hoog kwaliteitsvlees is!
 5. Zodra de biefstukken gebakken zijn, kun je ze verplaatsen naar een diep bord en afdekken met aluminium folie. Laat de biefstukken 10 minuten rusten, en verwijder daarna het folie. Als de biefstuk iets is afgekoeld, kun je deze namelijk makkelijker in dunne plakjes snijden.

Toppings maken

 1. Snijd de champignons hiervoor in plakjes en de hazelnoten in grove stukken. Bak deze, met de tijm en olijfolie, in de bakpan van de biefstuk. Vergeet niet wat zout en peper toe te voegen.
 2. In een andere kom, kun je de truffel mayonaise mixen met de citroensap en mosterd.

De Biefstuk Snijden

 1. Gebruik een scherp mes om de biefstukken in dunne plakjes te snijden. Hou het sap, wat is vrijgekomen tijdens het rusten, apart. Hier zit veel smaak aan!

Het Bord Opmaken

 1. Verdeel wat truffelsaus over de borden en voeg dan de plakjes hert toe. Top met champignons, geroosterde hazelnoten, rucola en truffel kaas.
 2. Net voor het serveren, kun je het sap (van het vlees) een beetje verdelen over de carpaccio. Dit zal de biefstuk extra sappig maken!

Eet smakelijk!

Ben je benieuwd naar meer recepten van Lieke van Dutch Food Heritage? Neem een kijkje op haar website https://www.dutchfoodheritage.com/index.php/nl/

Hertencarpaccio met Truffelkaas, Champignons & Hazelnoten