Bieten & Zeeuwse Hertenstoof met Knolselderij Friet

Naar het recept van Lieke van Dutch Food Heritage! Lieke was onlangs bij ons op de boerderij en maakte dit heerlijke gerecht met Hertensukade van Het Zeeuwse Hert!

“In Wolphaartsdijk kun je een van de weinige edelherten boerderijen vinden. Wolphaartsdijk ligt in Zeeland, het zuid-westen van Nederland. De provincie staat vooral bekend om de verse zeevruchten, mooie dorpjes & stranden. Daarom was ik erg enthousiast om een andere kant van Zeeland te mogen zien: de hertenboerderij! Toen ik aankwam op het erf van ‘Het Zeeuwse Hert’, liepen de edelherten buiten. Boris, de boer, legt uit dat ze ongeveer 75 edelherten hebben. Zo hebben de dieren genoeg ruimte om te leven en kunnen de boeren de dieren goed in de gaten houden. Leuk weetje: de boerderij is compleet energie neutraal door de zonnepanelen en de houtkachel. Voor de kachel gebruiken ze snoeihout uit de buurt. Ik vond het heel leuk om een dagje mee te lopen en te zien hoe de boerderij draait!”

Aangezien het al koud aan het worden is buiten, kon Lieke niet wachten om een heerlijke stoofpot te maken. Perfect voor de herfst en wintersedagen!

Voorbereidingstijd: 15 minuten
Kooktijd: 2 uur
Benodigdheden: oven, bakplaat, bakpapier, kom, pan, dunschiller, houten spatel

Ingrediënten

Hertenstoof

 •  400 gram Hertensukade van Het Zeeuwse Hert
 • 80 gram Wortel
 • 80 gram Bleekselderij
 • 80 gram Sjalotje
 • 1 teentje Knoflook
 • 50 gram Boter
 • 3 el Bloem
 • 200 ml Rode Wijn
 • 300 ml Wild Fond
 • 1 Kruidnagel
 • 2 Jeneverbessen
 • 2 Laurierbladeren
 • 1 el Bramenjam
 • 200 gram Bieten

Knolselderij Friet

 •  500 gram Knolselderij
 • 3 el Olijfolie
 • Peterselie

Instructies

Voorbereidingen

 1. Snijd de wortel, bleekselderij en de sjalotjes in blokjes. Snijd daarna de knoflook in plakjes en de sukade in gelijke blokjes. Dep het vleeseen beetje droog met keukenpapier. Schil de bieten en snijd deze in dunne partjes.

De Stoofpot

 1. Smelt de boter in de pan en voeg de gesneden wortel, bleekselderij, sjalotjes en knoflook toe. Bak dit op middelhoog vuur totdat de uitjes glazig zijn. Schep de mix uit de pan in een kom.
 2. Verdeel de bloem over de hertensukade en zorg dat elk stukje dun is bedekt. Voeg dan de blokjes sukade toe aan de gesmolten boter in de hete pan. Zodra de hertensukade rondom bruin gebakken is, schenk je de wijn erbij. Gebruik een houten spatel om de aangebakken stukjes van de bodem te schrapen. Voeg dan de wildfond, kruidnagel, jeneverbessen en laurier toe.

Knolselderij Friet

 1. Verwarm de oven voor op 180 graden. Haal de schil van deknolselderij en snijd in plakken van ong. 1 cm dikte. Was de plakken om ervoorte zorgen dat al het zand weg is. Dan kun je de plakken in frieten snijden enop de bakplaat leggen. Verdeel er wat olijfolie, zout en peper over. Bak de frietenongeveer 45 minuten tot gaar en bruin.

De Stoofpot

 1. Breng de stoof aan de kook, en laat het op laag vuur 2 uur koken. Afhankelijk van de grootte van de hertensukade, kan de kooktijd verschillen. Roer en check dus regelmatig of het vlees al een beetje uit elkaar valt. Voeg na 1,5 uur de in partjes gesneden rauwe bieten toe. Laat deze ten minste een halfuur meekoken. Als het vlees en de bieten bijna gaar zijn, kun je de deksel van de pan halen en de stoof een beetje laten inkoken. Voeg dan je nog een eetlepel bramenjam (of appelstroop) toe om de stoofpot helemaal af te maken!

Serveer

 1. Serveer met de stoofpot met de knolselderijfriet, die isafgemaakt met wat gesneden peterselie.

Ben je benieuwd naar meer recepten van Lieke van Dutch Food Heritage? Neem een kijkje op haar website https://www.dutchfoodheritage.com/index.php/nl/