EVEN VOORSTELLEN: Lennart Goud

lennart goud

Wie ons volgt op social media, heeft het wellicht al voorbij zien komen. Ons team is sinds begin september versterkt met Lennart Goud. De hoogste tijd om Lennart aan jullie voor te stellen!

Terug van weggeweest

“De boerderij is voor mij niet nieuw. Toen ik nog op het MBO zat, heb ik Henk en Boris geholpen met het afbouwen van de derde kippenstal. Daarnaast heb ik in de afgelopen jaren al veel in vakanties en weekenden op de kippen- en hertenboerderij gewerkt.”

Na afronding van de middelbare school koos Lennart voor de opleiding Veiligheid en Vakmanschap (VEVA) MBO niveau 3 in de richting van aankomend Onderofficier bij de Marine. Na het behalen van zijn examen is hij opgekomen bij het Korps Mariniers. Gedurende de opleiding kwam Lennart erachter dat de opleiding tot Marinier niet aansloot bij zijn toekomstwensen. Halverwege de opleiding besloot Lennart dan ook te stoppen. “Toen stond ik natuurlijk voor de keuze, wat nu? Ik wilde graag hard en veel werken.” Via de vader van een vriend kwam Lennart bij een oesterkwekerij in Yerseke terecht. “Ik hield mij daar, samen met zo’n 5 collega’s, bezig met het kweken van oesterbroedjes. Daarbij ging het om nakomelingen van volwassen oesters en tapijtschelpen. Hierbij werkten we met het FLoating UPwelling SYstem. In dat systeem werd het oesterbroed opgekweekt in ringen met een bodem van gaas. Door het gaas konden algen en voldoende zeewater stromen. Zo werkten we samen met de natuurlijke kracht.”

Werken met de natuur

Het werken samen met de natuur trekt Lennart ook aan in het agrarisch vak. “Je kunt tegen de natuur werken, maar ik geloof er echt in dat je meer bereikt als je samen met de natuur werkt. Er is geen handleiding voor. Je moet open-minded zijn, dingen willen en durven proberen, nieuwe dingen zelf uitdenken. Elke dag zie ik als een mooie, nieuwe uitdaging en ik vind het heerlijk om buiten bezig te zijn en zeker ook om te werken met de dieren op de boerderij. En ik leer elke dag bij, zo was ik van de week ook met elektrawerkzaamheden bezig.”

Op de boerderij is Lennart een echte ‘allrounder’. Hij houdt zich net als Henk en Boris bezig met het verzorgen van alle dieren op de boerderij, tractorwerk op het land, het verzorgen van de druiven, wijn maken, allerhande onderhoud, bestellingen bezorgen en klanten bezoeken.

 

Eigen afzetkanalen

“Vooral het aanboren van nieuwe afzetmarkten zie ik als een mooie uitdaging. Ik ben van mening dat er nog een groot groeipotentieel inzit voor de eigen afzet van het vlees van zowel De Zeeuwse Kip als van Het Zeeuwse Hert. Ik heb contact met potentiële, zakelijke klanten zoals restaurants en supermarkten. Het zou geweldig zijn als onze vleesproducten steeds meer in de schappen komen te liggen. Ik vind het leuk om bij mogelijke klanten langs te gaan, hen ons verhaal te vertellen en ze een proefpakket aan te bieden. Je ziet nu dat steeds meer grote supermarkten overstappen op vlees van kippen met een goede afkomst. Hopelijk zet dit nog verder door naar de restaurants.”

“Als ik zie hoe wij het boerenbedrijf runnen, waarbij we respectvol omgaan met de kippen en de natuur rondom de boerderij, dan blijft het mij verbazen als ik zie wat er nu nog verkocht wordt / mag worden. Maar ik ben blij dat de markt en de vraag veranderd en dat de consument kritischer wordt. Een mooie uitdaging waar ik een bijdrage aan kan leveren.”

Uitlaatklep

Om zo nu en dan zijn hoofd te legen doet Lennart zo’n 4 tot 5 keer per week aan fitness. “Voordat ik aan mijn studie bij het Korps Mariniers begon, moest ik natuurlijk heel fit zijn. Daar heb ik lang voor getraind en ik vind het fijn om dat nu nog veel te doen, gewoon even nergens aan denken. Dan ben ik daarna weer lekker fris.”

Toekomstbeeld

Lennart ziet de toekomst van de boerderij dan ook rooskleurig in. “We hebben zoveel mooie projecten lopen en zulke prachtige dieren waarmee we mogen werken, we blijven ons ontwikkelen, zoals de wijngaard. Ja, we hebben te maken met wet- & regelgeving, je kunt je daartegen verzetten, maar je kunt ook geloven in het boerenbedrijf en nieuwe mogelijkheden zien en die met beide handen beetpakken. Daarom vind ik het zo leuk dat ik hier mag werken. Het contact met de familie Noordhoek is zo fijn. Het zijn zulke lieve, hardwerkende en eerlijke mensen. En ze gunnen mij ook deze kans. Daar wil ik heel graag mijn best voor doen.”