Hertenstoofpot met bruin bier

Een hertenstoofpot met bruin bier past natuurlijk perfect bij de herfst. Een echte herten stoofpot of hertenstoof heeft wat langer de tijd nodig om te garen, maar die heerlijke geuren in je huis, veroorzaakt door een stoofschotel zijn al puur genot en het wekt je eetlust op.

Nu het weer herfst wordt maken lichte salades plaats maken voor stevige stoofpotten. Lekker alles in één pan en genieten van de heerlijkste geuren die het huis vullen. Door de mout en karameltonen in het donkere bier krijgt het gerecht een mooie diepe smaak. Wil je glutenvrij eten? Kies dan voor een glutenvrije variant zoals bijvoorbeeld Slaapmutske Dubbel Glutenvrij.

Ingredienten

 • 1 kg hertenpoulet
 • 1 flesje bruin bier 330ml
 • 100 gram spekblokjes
 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 rode paprika
 • 1⁄2 winterpeen
 • 1 ui
 • 250 ml groentebouillon
 • 2 kleine blikjes tomatenpuree
 • 8 takjes tijm
 • 2 el bloem
 • peper
 • zout
 • olijfolie
 • roomboter

Bereiding

Haal het vlees ruim 1 uur van te voren uit de koelkast. Snij de ui, paprika en de winterpeen in kleine blokjes.

Doe de roomboter/olie in de pan en bak het vlees in 3-en bruin, ongeveer 3-4 minuten per porties. Bewaar het vlees apart.

Bak in dezelfde pan de spekblokjes en groenten: begin met de spekblokjes, voeg na 2 minuten de paprika en winterpeen toe. Voeg naar smaak peper en zout toe,laat het geheel nog ongeveer 5 minuten gaan. Blijf roeren in de pan! Voeg vervolgens de kastanjechampignons toe aan de pan en bak het geheel 4 minuten zachtjes. Haal de groenten uit de pan en bewaar bij het vlees.

Fruit de ui (in dezelfde pan), voeg na 2 minuten de bloem toe en bak 1 minuut. Voeg vervolgens het bier en de groentebouillon toe en breng zachtjes aan de kook.
Voeg de tomatenpuree toe en roer het tot één geheel. Doe het vlees en de groenten terug in de pan. Voeg de takjes tijm in zijn geheel toe aan de stoofpot.

Zet de pan met deksel op een laag vuur en laat ongeveer 3 uur zachtjes doorkoken. Roer af en toe in de pan. Haal de takjes tijm uit de pan, de blaadjes zijn er inmiddels afgevallen. Lekker met rijst of  friet.

Eet smakelijk!