Low & Slow BBQ – Meat Me

Een gepassioneerd gesprek over de smaak en bereiding van goed vlees met Remco en zijn vriendin Miranda van Meat Me uit Zierikzee.

Op de vraag hoe Meat Me is ontstaan, vertelt Remco over zijn ‘uit de hand gelopen hobby’. “Ik ben een enorme barbecue ‘gek’. Ik begon op een Weber en heb dat uit kunnen breiden naar een kamado, de bekende eivormige barbecue gemaakt van keramiek. Met veel plezier verzorgde ik barbecues voor familie en vrienden en dat groeide de laatste jaren verder uit. Ik kreeg steeds meer vragen vanuit onze kennissenkring om te komen barbecueën op gelegenheden. Door mij continu te verdiepen in de mogelijkheden en te experimenteren met o.a. barbecueën op echt hout heb ik mij het ‘low’ en ‘slow’ barbecueën eigen gemaakt. Ik gebruik een pelletgrill met pellets. Die is optimaal op temperatuur te houden. Het gebruik van pellets zorgt voor een intense smaak en de kruiden zorgen voor een mooie korst (‘bark’) op het vlees.”

Naast het verzorgen van een complete barbecue, kwam ook steeds meer vraag naar de voorbereiding van het vlees. “Het zogenoemde voorgaren. Daarmee zorg ik ervoor dat mensen het vlees zelf thuis kunnen afmaken op hun eigen barbecue. Die enorme vraag heeft ons doen besluiten ons eigen bedrijf te starten. En nu bedienen we particulieren, horeca en de zakelijke markt. Een stuk vlees ligt gemiddeld zo’n 6 tot 12 uur op onze barbecue. Voor de horeca bereiden we ook al het vlees voor, zodat zij het kunnen afmaken. Door personeelstekorten en de benodigde voorbereidingstijd ontbreekt daar de mogelijkheid om het zelf echt authentiek langzaam te garen. Dat doen wij voor hen.”

Zeeuwse producten

Net voor de coronacrisis kocht Meat Me de eerste smoker barbecue om te gebruiken op feesten en partijen op Schouwen-Duiveland, het werkgebied. “Zoals we inmiddels allemaal weten konden we daar vanwege Corona geen stappen in zetten. Toch hebben we ons daardoor niet uit het veld laten slaan. We hebben vooral gefocust op wat wel kon. Zo hebben we een bewuste doorontwikkeling gemaakt om aan particulieren te leveren en menupakketten samen te stellen.”

“We werken het liefst met lokale producten uit Zeeland. Zo zijn we ook bij Boris van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip terechtgekomen voor puur en eerlijk vlees en werken we op een Yakiniku Kamado  uit Terneuzen. We dragen Zeeland een warm hart toe en zijn van mening dat je niet ver hoeft te zoeken als je het ook dichtbij kunt halen, van een goede kwaliteit. Hierdoor besparen we op transport en bijkomende kosten. Duurzaamheid staat bij de totstandkoming van onze gerechten centraal. Zo stookt onze pelletgrill op duurzame barbecue pellets van een bedrijf uit Zeeland en zijn onze verpakkingen biologisch afbreekbaar.” Meat Me probeert zoveel mogelijk te werken met Zeeuwse producten.

Miranda merkt op dat het opvalt dat er steeds meer vraag komt naar Zeeuwse producten. “Dat horen we ook terug als reactie op de maaltijden die wij verzorgen. De kip van De Zeeuwse Kip is duurder dan de kip van de slager en supermarkt, de klant proeft verschil en wij merken dat het vlees erg goed geschikt is voor de barbecue om langzaam te garen. Bijvoorbeeld zoals op de Chickensitter als op de foto. En we hebben een goed verhaal om aan onze klanten te vertellen. We hebben zelf een uitgebreide en leerzame rondleiding gehad op de boerderij door Boris. Daar hebben we alles mogen zien, alle dieren zien er gezond en goed verzorgd uit en de duurzame manier van boeren spreekt ons enorm aan. De kipproducten zijn vol van smaak, er zit meer vlees aan de botten. Je merkt gewoon dat ze een goed leven hebben gehad, zo mals dat het vlees is. Het hertenvlees is eveneens erg smaakvol. Daar hopen we tijdens de winter- en kerstperiode meer mee te gaan doen. We willen weer een mooi kerstmenu samenstellen voor particulieren om thuis verder te bereiden. Dus de aankomende periode gaan we daarmee aan de slag.”

Door samen te werken versterk je elkaars positie volgens Remco en Miranda. “De Zeeuwse Kip biedt bijvoorbeeld geen kant-en-klaar gemarineerde kipsaté en zo heeft Boris die klanten weer met ons in contact gebracht. Mooi als je op die manier samenwerking kunt uitbouwen.”

Vol toekomstplannen

De coronatijd is niet zozeer slecht voor Meat Me geweest. “Het heeft ons tijd en ruimte gegeven om na te denken. We waren immers ook pas net begonnen. En vanaf het begin hebben we op meerdere paarden gewed en dat heeft ons flexibel gehouden. Zo was bijvoorbeeld een samenwerking met een camping in Renesse zonder horecafaciliteit om daar in het hoogseizoen een keer per week te barbecueen niet zo snel ontstaan als er geen corona beperkende maatregelen waren. Het heeft ons zeker ook mooie dingen gebracht. Voor de toekomst hopen we mooie cateringopdrachten uit te mogen voeren op evenementen en feesten, willen we een totaalpakket aanbieden bestaande uit Zeeuwse producten en denken we er ook over om BBQ-workshops aan te gaan bieden. Voor ons is elke barbecue die we mogen verzorgen echt een feestje. Soms wordt er gedacht dat we enkel barbecueën, maar wij verzorgen de totale beleving in buffetvorm inclusief brood, smeersels, salades en ook vegetarische opties. Het is prachtig om te zien dat mensen met interesse kijken hoe wij een gerookte zalm, hele kip en pulled pork bereiden op de barbecue.”

Kijk voor meer informatie op https://www.meatme.nu