Fyrespices: de smaaksensatie onder de kruidenmelanges

Fyrespices kruidenmelanges

Dennis en Benny, buurmannen en de drijvende krachten achter Fyrespices, werkten onlangs met producten van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip. Hoog tijd voor een gesprek over blends, kruiden en specerijen!

Zelfgemaakte kruidenmelanges

Fyrespices biedt een assortiment van 35 kruidenmelanges – blends – voor vlees, vis, barbecue en bakken verpakt in prachtig design en door henzelf gemaakt. Dennis en Benny hebben beiden een passie voor koken, kruiden en specerijen. “Kruiden spelen een centrale rol in de keuken, geven een boost aan je creativiteit en zorgen voor eindeloze variatie. Versgemalen specerijen geven de beste, pure smaak. Daarom malen wij al onze kruidenmelanges van hele gedroogde kruiden en specerijen zelf. Verschillende specerijen worden voordat we het gaan malen ook eerst door ons geroosterd, dat activeert aroma’s en resulteert in een diepere smaak. Doordat we alles zelf ontwikkelen, garanderen we dat er geen ongewenste toevoegingen in onze producten zitten. Dat de kruidenmelanges door onszelf gemaakt worden, spreekt aan. Onze kruiden verdwijnen niet in de keukenla, maar staan op het aanrecht”, vertelt Dennis enthousiast.

Een blend van creativiteit en wetenschap

Fyrespices is in 2020 ontstaan, nadat Dennis en Benny in 2018 naast elkaar kwamen wonen en buren vrienden werden. “We kookten en barbecueden heel veel samen. Waarbij we veel gebruik maakten van zogenoemde barbecue rubs. We vonden de prijs niet in verhouding staan tot de kwaliteit en de hoeveelheid. Zodoende zijn we zelf aan de slag gegaan met kruiden.” Dennis heeft een achtergrond als wetenschapper in voeding en heeft jarenlang medisch onderzoek gedaan en een doctorstitel behaald op het gebied van voeding en energiemetabolisme. “Mijn wetenschappelijke vaardigheden neem ik mee in het samenstellen van nieuwe kruidenmelanges, en in het bestuderen van uitheemse kruiden en specerijen, en al hun unieke eigenschappen, zowel op gebied van smaak als gezondheid.” Benny heeft een achtergrond in de creatieve en evenementenindustrie en is de barbecue master van de twee. Het bereiden van gerechten met een ultieme smaakbeleving met verschillende kruiden is zijn fascinatie. Als ook zorgen voor een mooie, stijlvolle verpakking met afwijkend design. “De coronacrisis zorgde ervoor dat Fyrespices in een stroomversnelling kwam. In eerste instantie richten we ons op particulieren, maar inmiddels leveren we ook aan grote bedrijven, horeca en staan we zelfs in een tattooshop in Oostenrijk.”

Kruidenmelanges versterken de smaak van kwalitatief goed vlees

“Goed, mooi vlees draagt er zeker aan bij dat onze kruidenmelanges nog meer tot hun recht komen. We hebben mogen werken met de hertenrug van Het Zeeuwse Hert. Wat een geniaal mooi, kwalitatief hoogwaardig en groot stuk hert is dat zeg! De hertenrug heeft een hele mooie, magere structuur en pure smaak van zichzelf.” Volgens Dennis heeft dat dan ook eigenlijk weinig specerijen nodig. “We hebben enkel gewerkt met onze nine peppers – een blend van 9 verschillende pepers van over de hele wereld – en chili salt. We bakten eerst kort de hele rug op een gietijzeren plaat op The Bastard barbecue in een mix van boter en knoflook tot een mooie kleur. Daarna sneden we steaks en kruiden we deze met de genoemde blends, en grilden we deze tot perfectie direct boven de kolen.”

Ook de hele kip van De Zeeuwse Kip werd door de mannen bereid: een Peruaanse pollo met groene saus. “We marineerden de kip in een mengsel van sojasaus, worcestersaus, limoen, mosterd, honing, sriracha saus, verse knoflook, onze S.P.G. mix, en onze colima blend.” Na acht uur in de marinade mocht De Zeeuwse Kip op de barbecue. We bereidden de BBQ voor op indirect grillen op een temperatuur van 180 graden Celsius. We grilden de kip voor 40 minuten. In de tussentijd bereidden we de groene saus. Een mix van verse chilipeper, koriander, basilicum, gember, honing, knoflook, olie, mayo, limoen en S.P.G. Wat een smaken! De kwaliteit van de kip was fenomenaal!”

Inspiratie opdoen, proeven en testen, testen, testen

Dennis geeft aan dat verdieping enorm belangrijk is. “We weten inmiddels heel goed wat er beschikbaar is en kijken kritisch naar wat we zelf zouden willen gebruiken in de keuken. We proeven en bereiden heel veel om te komen tot de ultieme combinatie. We bestuderen de hoofdingrediënten, bepalen de ratio’s en testen, testen, testen. We kijken daarbij verder dan enkel de bereiding van vlees en vis. Zo hebben we ook kruiden voor koffie en gebak. Het idee voor koffiekruiden is geboren door mijn bezoek aan een idyllisch koffiezaakje in Marrakesh. Daar dronk ik voor het eerst ‘Moroccan spiced coffee’. Een geurige mix van donkere koffie en warme kruiden.
De hele wereld biedt een fantastisch pallet aan smaken. We hebben allebei veel gereisd en daardoor veel inspiratie en geven onze blends een eigen draai. Onze kaneelsuiker is bijvoorbeeld heel anders dan de versie in de supermarkt die bestaat uit kristalsuiker met kaneel. Wij gebruiken o.a. ongeraffineerde rietsuiker, kaneelschors en kaneel bloesemknoppen. ”

Kijk voor meer informatie en het assortiment op https://fyrespices.com