Hertenburger van de Yakiniku Kamado

YAKINIKU betekent “gegrild vlees” in het Japans, maar je kunt er natuurlijk van alles op bereiden zoals deze heerlijke hertenburger met zeekool, zeekraal en andijvie. Het Zeeuwse Hert en Yakiniku producent van kamado-barbecues uit Zeeland slaan de handen ineen voor dit heerlijke recept.

De kamado van YAKINIKU is de ultieme barbecue voor iedereen die houdt van eten bereiden boven houtskool vuur. Het principe is een kleipot met een deksel, vroeger was dat aardewerk en tegenwoordig keramiek, waarbij je bovenin een zuurstof gat hebt. Daardoor kun je de temperatuur precies sturen. Ook kun je luchtsnelheden bepalen. Als je bijvoorbeeld iets heel snel dicht wil schroeien, dan heb je een hoge luchtsnelheid nodig. Bij slow cooking wil je zo min mogelijk temperatuurcirculatie hebben, met een kamado van YAKINIKU lukt dat perfect. Je kunt van 30 graden koud roken tot aan 300 graden pizza’s bakken. Ook is het houtskoolverbruik 50 tot 70 procent lager dan bij een open barbecue, waar zuurstof vrij spel heeft.

Ingrediënten

• 4 hertenburgers, ca. 100 gr per stuk
• 100 gr zeekraal
• 100 gr zeekool
• 1 andijvie
• 2 eetl pickles
• 2 eetl pesto
• 4 Brioche of desem broodjes

Bereiding

1. Bak de burgers om en om 3-4 min op het lage rooster.
2. Leg de burgers nog 10 min weg indirect.
3. Zet op het lage rooster een gietijzeren pan verwarm deze met olijfolie.
4. Bak de zeekool samen met de buitenste bladeren van de andijvie tot deze gaar zijn.
5. Haal de pan van de bbq, voeg de zeekraal, de bladeren van het andijvie hart, pesto en pickles eraan toe.
6. Afhankelijk van je broodje kan je deze nog even kort op het rooster terug opwarmen.

YAKINIKU setup

• 180 gr koepel temperatuur
• Proset, 1 kant een laag rooster geplaatst en 1 kant indirect inrichten met een deflector plaat.