In gesprek met Zeeuwse Pasta

De hele maand heeft Het Zeeuwse Hert een mooie actie: hertengehakt met tagliatelle van echte Zeeuwse Pasta. Tijd voor een gesprek over deze pasta uit Zeeland.

Pasta uit Zeeland?

Zeeland is geen voor de hand liggend gebied als je denkt aan het maken van pasta. Toch wordt in deze provincie pasta gemaakt met Zeeuwse ingrediënten. “Het fijn proeven van pasta is mij met de paplepel ingegoten. Mijn moeder is Italiaans”, vertelt Andrea (Lorenzo) Roubal. De liefde voor de Italiaanse keuken heeft ook Marijk gegrepen. Samen geven ze Italiaanse kookworkshops in hun boerenschuur in Kwadedamme die gerenoveerd is met een grote keuken. “Het echt leren maken van pasta is altijd een grote wens van mij geweest. Daarom heb ik een cursus gevolgd aan de pastaschool in Bologna om de kneepjes van het vak te leren.” De vergaarde kennis en de aanschaf van een echte Italiaanse pastamachine vormden twee jaar geleden de start van Zeeuwse Pasta.

Zeeuws meel

Al snel kwam Andre erachter dat tarwemeel uit Nederland niet geschikt is om pasta mee te maken. “Het tarwemeel dat in Nederland wordt verbouwd, wordt gebruikt als meel voor veevoer. Het eiwitgehalte is te laag om een mooie pasta van te maken. Via, via kwam ik erachter dat mijn buurman fantastische, hoogwaardige baktarwe maakt onder de naam Tarwecirkel. Het door hem ontwikkelde tarwe is puur gericht op bakkerijen. Bij een eerste test kwam het eindresultaat tot mijn verbazing heel dicht bij de zogenoemde dubbel nul kwaliteit van de zachte pasta in Italië.” De eerste pasta die Andre maakte werd het bekende Zeeuwse knoop vormpje. “Als de ingrediënten Zeeuws zijn, moet de vorm ook Zeeuws zijn.” Inmiddels is het assortiment van de Zeeuwse gedroogde pasta ook uitgebreid met tagliatelle en penne en is er een eigen productiefaciliteit in Goes.

Zeeuwse smaken

Andre denkt voortdurend nieuwe mogelijkheden uit. Zo is de Zeeuwse knoopjes pasta er ook in een variant met zeekraal. “Deze pasta heeft een groene kleur en unieke Zeeuwse smaak door de toevoeging van gedroogde en gemalen zeekraal. Deze zilte groente wordt in Zeeland gekweekt door Hubrecht Janse. In combinatie met vis geeft dit een fantastisch goede smaak. En door Hubrecht zijn we weer in contact gekomen met Boris voor het maken van een gerecht voor in ons kookboek ‘Een bord vol Zeeland’: Zeeuwse Pasta met ragù van hert.”

Naast de gedroogde pasta die verkocht wordt bij circa 25 verkooppunten, maakt Zeeuwse Pasta ook verse, gevulde pasta voor de horeca. “Dat is een heel ander type productieproces, waarbij we nauw samenwerken met de chef-kok om met elkaar tot een verfijnd product en recept te komen. Ondanks het coronajaar hebben we het afgelopen jaar met 4 Zeeuwse restaurants samengewerkt en liggen er aanvragen vanuit nog eens 12 Zeeuwse restaurants. Als we dan horen van de restaurants dat er mensen speciaal terugkomen voor het pastagerecht, dan is dat een heel mooi compliment.” Naast de samenwerking met restaurants bedenken Andre en Marijk ook zelf nieuwe combinaties. “In een van onze workshops laten we mensen zelf ricotta kaas maken voor de pastavulling. Zo is er een samenwerking ontstaan met Kaasboerderij Schellach. En nu zijn we bijvoorbeeld bezig met diverse gerechten met schapenkaas. Een mooi product wat je heel goed kunt combineren met andere ingrediënten. Ook hebben we ideeën om te gaan werken met Zeeuwse artisjokken.” De inspiratie bij Andre komt eigenlijk doorlopend. “Je leest eens wat, probeert het een keer.

Toekomst

“We willen blijven inspireren met onze Zeeuwse Pasta en mooie producten maken met Zeeuwse ingrediënten. We hebben inmiddels ook het Zeker Zeeuws streekkeurmerk verdiend en vinden het mooi dat we een bijdrage kunnen leveren aan het versterken van de positie van echte Zeeuwse streekproducten.”

Wil je zelf met Zeeuwse Pasta aan de slag, onze suggestie is dan het gerecht: Zeeuwse Pasta met ragù van hert klik hier voor het complete recept.

Kijk voor meer informatie over Zeeuwse Pasta op www.zeeuwse-pasta.com