Gebraden kip uit de oven

paaskip

Gebraden kip uit de oven is altijd een goed idee! En een hele kip uit de oven is niet veel werk en uitermate geschikt voor een menu voor maximaal 4 personen. Hierbij wat tips voor een mooie krokant en goudbruin gebraden kip inclusief tips voor het trancheren (het in stukken snijden van de gebraden kip).

Gebraden Kip uit de oven

Dep de kip droog met een keukenpapiertje, breng zowel de binnen als de buitenkant op smaak met peper en zout en smeer de kip in met kruiden. Er zijn heel veel mogelijkheden om de kip te marineren van zoet tot pittig eigenlijk is er voor iedereen wel een kruidenmix te verzinnen. Probeer bijvoorbeeld eens een marinade van  balsamico-azijn, mosterd, honing, een teentje gehakte knoflook en wat tijm.

Verwarm de oven en de braadslede voor op 225 °C. Giet de rest van de olie in de hete braadslede. Leg de kip op de borstzijde erin en zet de braadslede in het midden van de oven. Schakel de oventemperatuur terug naar 180 °C. Draai de kip na 20 min. om, zodat ook het vel van de borst bruin en knapperig wordt. Rooster de kip nog 30-40 min. Bedruip af en toe met braadvet om uitdroging te voorkomen.

Na afloop van de gaartijd moet u de gaarheid van de kip controleren. Hiervoor kunt u met een schone satéprikker in het dikste gedeelte van de kip (bij dijbeen) steken. Indien er roze vocht vrijkomt, is de kip nog niet voldoende gaar en u moet de kip voor minimum 10 minuten terug zetten in de oven. Komt er een helder waterachtig vocht uit, dan kunt u de kip uit de oven halen en uw gebraden kip is klaar om geserveerd te worden.

Heeft u een kernthermometer? Zodra de kip een kerntemperatuur van 75 graden heeft bereikt is hij klaar. U kunt de gebraden kip direct of aan tafel trancheren, uit elkaar snijden.

TIP: maak het vel van de kippenborst voorzichtig los door vanaf het puntje bij de buikholte een hand tussen huid en borst te steken (indien nodig vel beetje opensnijden). Allerlei smaak- en geurmakers kunnen nu tussen het vlees en het vel worden gestopt, bijvoorbeeld kruidenboter of tapenade, plakjes knoflook, citroen- of sinaasappelschil, blaadjes basilicum of takjes kruiden.

TIP: Kip, aardappels en groenten gaan prima samen: leg in een grote braadslede of ovenschaal bijvoorbeeld de aardappelstukken en groenten zoals wortelen en pastinaak om de kip heen. Ze hebben ongeveer evenveel tijd nodig en worden vanzelf krokant in het braadvet van de kip.

Hoe trancheer je een gebraden kip

Neem een schone snijplank, een scherp keukenmes en een vleesvork (vork met twee tanden). Leg de gare hete kip met de rug op de snijplank. Snijd eerst de bout los. Begin met het vel bij de bout en snijd het door. Duw de bout met de vleesvork naar buiten. Zoek het kogelgewricht (diep in het vlees) waarmee de bout aan de borst vastzit. Snijd de bout af op het scharnierpunt. Snijd het vel bij de vleugels door. Duw de vleugel met de vleesvork zijwaarts. Snijd de vleugels eraf bij het scharnierpunt. Snijd de filet los van het karkas. Zoek op gevoel de ruggengraat van de kip. Snijd het vlees los, strak langs de ruggengraat; volg het been en de ribben met de punt van het mes. Doe dat ook aan de andere zijde van de ruggengraat. Je hebt nu twee kipfilets.

Nog makkelijker? Kijk dan ook eens op Youtube voor tips bijvoorbeeld hier: https://www.youtube.com/watch?v=NXUZfObQPFo