De smaak van lekker, gezond én duurzaam koken

De smaak van lekker, gezond én duurzaam koken

Als we chef Esther van Leeuwe van Smaak van de Waard bellen voor een interview is zij net druk bezig met de voorbereidingen voor haar workshop ‘Koken op maandag’. Dat goede en gezonde voeding de passie is van Esther blijkt al snel.

Workshop ‘Koken op maandag’

“Dit idee is geboren in coronatijd. Veel mensen werken nu thuis, te midden van een druk gezin, waardoor het klaarmaken van gezonde, verse en lekkere maaltijden erbij in kan schieten. Tijdens mijn online workshop ‘Koken op maandag’ koken we samen online in 1,5 uur 4 maaltijden voor de rest van de week. Zo hoef je dus maar 1 keer te koken en geniet je toch van heerlijke, gezonde en verantwoorde maaltijden de rest van de week. Ik deel van tevoren de recepten en boodschappenlijst zodat de deelnemers de ingrediënten in huis kunnen halen. Het is een leuke, interactieve manier om met gezonde voeding bezig te zijn en ook een leuke manier om bijvoorbeeld je kinderen te laten helpen met koken.”

Echt contact

“Normaal gesproken verzorgt Smaak van de Waard catering op locatie, waarbij streekproducten uit de Krimpenerwaard, omgeving Rotterdam en het Groene Hart centraal staan. Hierbij kun je denken aan uitgebreide buffetten, fingerfood, walking dinners, culinaire BBQ’s, maar ook diners aan huis. Onze cateringvormen zijn gericht op het versterken van echt contact tussen de aanwezigen. Daarbij verrassen we de gasten graag met producten uit de streek. Gasten zijn vaak verbaasd over de enorme diversiteit aan producten die uit de Krimpenerwaard, omgeving Rotterdam en het Groene Hart komen. Het is mooi om onze kennis over en passie voor de streek te delen en mensen dit echt te laten proeven. We proberen onze gasten bewust te maken van wat ze eten, uit welke buurt het komt. Ik ben ervan overtuigd dat als je het verhaal van het product goed overbrengt, je het eten anders proeft, je met meer aandacht proeft. Ik merk dat door die beleving, de bewustwording wordt vergroot als ook het respect voor de natuur om ons heen. Dat vind ik heel mooi om te delen en onze gasten daarin mee te nemen. In klein gezelschap heb ik de ruimte om de gerechten en producten uitgebreid toe te lichten. In grotere opstellingen werk ik met kleine kenniskaartjes om mensen te informeren over de puurheid van de ingrediënten. Ik zie dat deze insteek vaak goed aanslaat en het in een zakelijke omgeving ook werkt als ‘conversation starter’, het breekt de spanning en geeft aanleiding tot gesprek.”

Bewustwording voor gezond en eerlijk eten

“Ik vind het een goede ontwikkeling dat je de bewustwording voor gezond en eerlijk eten ziet groeien. We willen weten waar ons eten vandaan komt. Initiatieven als ‘koop lokaal’ dragen zeker bij aan de focus voor puur en eerlijk eten. Ik word regelmatig benaderd door leveranciers om met hun producten te werken. Ik ben erg kritisch over de kwaliteit van de producten waar ik mee werk. Daarnaast vind ik het verhaal achter het product enorm belangrijk: hoe het product geproduceerd wordt, of er wat voor de gemeenschap wordt gedaan etc. Mijn kaasleverancier, Kaasmakerij Booij, organiseert bijvoorbeeld veel workshops en maakt ook kinderen enthousiast voor de producten. Een mooie manier om mensen uit de stad kennis te laten maken met hoe het eraan toegaat op de boerderij. De leverancier van mijn rundvlees, Hoeve Linquenda, is natuurbeheerder van de Berkenwoudse Driehoek. De runderen lopen heerlijk buiten en worden niet bijgevoerd. Het rund heeft daardoor zelfs een lichte wildsmaak. Dat zijn mooie producten om mee te koken en mooie verhalen om met mijn gasten te delen.”

Verrassende combinaties

“Dat ik kook met streekproducten wil niet zeggen dat ik alleen de Hollandse pot bereid. Ik schuw het zeker niet om exotische kruiden te gebruiken. Als ik mijn kookstijl zou moeten omschrijven, dan is dat een mix van de Scandinavische keuken, ook wel ‘Nordic Cuisine’ genoemd, met Franse, Italiaanse en Thaise invloeden. Dat leidt vaak tot verrassende combinaties. Aan inspiratie heb ik nooit gebrek. Vooral als ik op reis ben en verrast wordt door een gerecht, dan zou dat zomaar iets kunnen zijn waar ik iets mee ga doen. Maar ook als ik thuis voor mijzelf kook ontstaan er nieuwe recepten. Verder heb ik veel bewondering voor Yotam Ottolenghi. Hij brengt de smaken van het
Midden-Oosten op verrassende wijze. Zijn bekende rijstschotel met granaatappel en druiven is een bijzonder interessante combinatie tussen zoet en hartig. Daarnaast waardeer ik de filosofie van Jamie Oliver over puur en lekker koken met biologische producten, waarin mensen opnieuw op zoek gaan naar de essentie en de kwaliteit van producten weten te waarderen. Persoonlijk ben ik van mening dat er bij sommige cateraars en restaurants te veel wordt bezuinigd op pure ingrediënten en dan met name op de kwaliteit van vlees.”

Kip uit Zeeland

“Zoals je zult begrijpen, groeit niet alles even veel in mijn eigen streek. Zo heb ik lang gezocht naar een leverancier van kip waarvan ik de kip goed genoeg vond. Natuurlijk had ik het kunnen inkopen bij de betere poelier. Maar direct bij de boer die ik persoonlijk ken, waarvan ik weet hoe de kippen geleefd hebben en welke waarden die boer belangrijk vindt, dat heeft mijn voorkeur. Het persoonlijke contact met Boris en het verhaal van deze ambitieuze ondernemer met het hart op de goede plaats, hebben ervoor gezorgd dat er sinds kort Zeeuwse Kip op het menu staat. Naast de uitstekende zorg voor de kippen is de boerderij volledig energieneutraal en krijgen de kippen veelzijdige voeding. Voeding die op de eigen akkers wordt verbouwd dan wel wordt ingekocht in de regio. Mijn selectiecriteria zijn streng, de smaak van De Zeeuwse Kip is heel goed en ik heb een mooi verhaal te vertellen aan mijn gasten aan tafel. Veel mensen associëren kip niet met luxe gerechten. Persoonlijk vind ik dat je heel veel kunt doen met kip. Wikkel een stukje kip maar eens in een stukje gerookte ham en je hebt direct een andere smaakbeleving. Ik hoop dat de waardering voor kip groeit, dan kunnen er ook eerlijke prijzen betaald worden voor eerlijke kip en verdwijnen de kilo knallers.”

Kookboek Smaak van de Waard

Esther heeft onlangs een eigen kookboek uitgebracht: Smaak van de Waard. Inmiddels zijn er al meer dan 1.000 exemplaren verkocht. Lekker, gezond én duurzaam koken met producten uit de Krimpenerwaard, Rotterdam en omgeving. Met de recepten in dit kookboek wil Esther van Leeuwe lezers enthousiast maken voor streekproducten. Steeds meer mensen beseffen dat smaak en duurzaamheid bij elkaar horen. Lokaal worden producten geteeld van uitstekende kwaliteit.

Kijk voor meer informatie over Esther en Smaak van de Waard of om haar kookboek te bestellen op https://www.smaakvandewaard.nl