TIP: Hertenrugfilet bakken

Hertenrugfilet bakken en bereiden? Volg onze tips en maak gemakkelijk hertenrugfilet klaar! Hertenrugfilet komt uit de rug van het hert en is erg mals en smaakvol en heeft daardoor weinig extra’s nodig. Een gerecht met hertenrugfilet is al snel een culinaire maaltijd en erg gezond. Hertenvlees is namelijk mager vlees en bevat eiwitten, omega 3 en ijzer.

Haal het vlees minimaal een uur van tevoren uit de koelkast en laat het afgedekt op temperatuur komen. Als de hertenrugfilet nog verpakt is, haal deze dan ook uit de verpakking vacuüm. Zo voorkom je dat het vlees ‘schrikt’ in de pan en van binnen nog koud is na het bakken. Dep de hertenrugfilet vlak voor het bereiden met keukenpapier droog dat zorgt voor een mooier bruiningsproces.

Hertenrugfilet bakken

Hou je van naturel? Voeg dan alleen een beetje zout toe. Zouten zorgt ervoor dat zowel het vlees als ook de jus een mooie smaak krijgt. Maar zout trekt vocht uit de biefstuk. Bestrooi de hertenrugfilet daarom pas vlák voor, of tijdens het bakken met zout.

Bestrooi de hertenrugfilet pas na het bakken met zwarte peper en naar wens met grof zeezout. Doe dit het liefst zo laat mogelijk, anders verbrandt het.

De pan moet goed heet zijn voordat je de hertenrugfilet gaat bakken! Voeg wat boter toe en een klein scheutje olie bij de boter. Laat de boter goed smelten tot hij goudbruin is en voeg dan pas de hertenrugfilet erbij. De combinatie van boter en olie zorgt ervoor dat je de rijke botersmaak houdt, en de olie zorgt voor hogere temperaturen waardoor de hertenrugfilet mooier dichtschroeit, zonder te verbranden.

Leg de rugfilet in de pan en bak ze 2-3 minuten per kant voor medium. Het vlees is dan nog mooi rosé van binnen. Wil je liever iets steviger vlees, bak hem dan nog zo’n 2 minuten. Blijf het vlees tijdens het bakken in beweging houden. Dit kun je doen door het met een spatel of tang door de pan te bewegen. Gebruik hiervoor geen vork; als je in het vlees prikt, verliest het zijn sappen. Haal na het bakken het vlees uit de pan, pak het in in aluminiumfolie en laat het nog een paar minuten rusten.

Hertenrugfilet in de oven

Bak het vlees ongeveer 1 tot 2 minuten per zijde in de pan met wat boter. Leg de rugfilet vervolgens op het rooster van de voorverwarmde oven (160°C). Zo kan de warmte van de oven de hele rugfilet gelijkmatig rondom garen. Het is verstandig om een ovenschaal onderin de oven te plaatsen, om de vleessappen op te vangen. Zie het schema hier onder voor de gewenste garing (Uitgaande van een stuk vlees van zo’n 150 tot 200 gram met een dikte van 2cm):

Rood – 1 minuut per zijde in de pan + 2 tot 3 minuten in de oven (kern 50-52 graden)
Medium – 1 minuut per zijde in de pan + 5 tot 7 minuten in de oven (kern 60-63 graden)
Doorbakken – 1 minuut per zijde in de pan + 8 tot 10 minuten in de oven (kern 70+ graden)

Eet smakelijk!