Rani’s – Traditionele Indiase maaltijden

Rani’s - Traditionele Indiase maaltijden

Een enthousiast gesprek met Jaya Rani – Den Engelsman over pure smaken, Indiase curry’s en Zeeuwse ingrediënten.

Liefde voor eten

Jaya is de eigenaresse van Rani’s. Jaya maakt elke week één of meerdere gezonde, traditionele Indiase curry’s. “Ik ben geboren in India en op mijn zesde geadopteerd. Ik ben opgegroeid in Zeeland met de Hollandse pot en heb altijd een grote liefde voor eten gehad en heb dan ook de koksopleiding gedaan. Verder heb ik vanaf mijn 19e in diverse winkels gewerkt, waaronder bij een ambachtelijke slager en viswinkel. Pure, mooie producten is waar ik blij van word.”

Basiskruiden uit de Indiase keuken

Naast reizen naar India in 2003 en 2005, is Jaya in 2013 samen met haar gezin teruggegaan naar India. “We hebben een bezoek gebracht aan Cochin, de op een na grootste stad in de Indiase deelstaat Kerala. Hier heb ik de Indiase keuken uitgebreid geproefd en de 19 basiskruiden uit de Indiase keuken mee terug naar Zeeland genomen.” Na haar terugkomst is Jaya zelf begonnen met het ontdekken van de Indiase keuken. “Ik heb mij de technieken en smaken zelf aangeleerd. Ik ben begonnen met het boek van Rick Stein: ‘Ontdekt De Oriënt’. Ook heb ik diverse kooksessies op YouTube gekeken en diverse Engelse boeken gelezen over de Indiase keuken. Je leert het alleen door het te doen, dus ik heb heel wat gerechten geprobeerd. Dat werd hier niet altijd enthousiast ontvangen, want soms was het toch wel heel erg pittig”, vertelt Jaya lachend.

Rani’s

’s Morgens als Jaya en haar man wakker worden is de eerste vraag: ‘Wat gaan we eten vanavond?’ “We houden van koken, eten, mooie en pure ingrediënten. Ik wacht liever 2 uur op een gerecht vol met pure smaken, dan dat ik snel uit een pakje zou moeten koken”.

De afgelopen jaren kreeg Jaya al vaak de opmerking “Je moet hier echt wat mee gaan doen!”. Jaya kookte vooral voor vrienden en familie. “In 2018 zijn we gestart met Rani’s. De ‘intelligente lockdown’ van maart 2020 heeft het in een stroomversnelling gebracht. Voorheen had ik een aantal klanten per week, maar nu door corona maak ik meerdere porties per week.” Jaya heeft duidelijk in haar hoofd wat zij wil bereiden en vooral met wat voor soort producten. “Ik wil en gebruik altijd het beste van het beste. Ik ben kritisch, weet precies hoe ik het hebben wil. En natuurlijk mislukt er soms eens wat, maar ik houd altijd voor ogen of wat ik bereid en welke producten ik gebruik, of ik die ook zelf lekker zou vinden. En als ik twijfel gebruik ik het dus niet.”

Zeeuwse streekproducten

“Zeker door corona zijn mensen voor thuis op zoek naar gemak en luxere maaltijden. Ik wil blijven verrassen en ga dan ook op zoek naar mooie producten waar ik gerechten mee kan maken. Waarbij het belangrijk is dat ik ook een goed gevoel heb bij het bedrijf. Dat is eigenlijk begonnen sinds onze herfstvakantie in Friesland. Daar bezochten we een Black Angus boerderij en heb ik riblappen meegenomen. Daar maakte ik een heerlijke curry mee met hele enthousiaste reacties. En nu zoek ik dus steeds mooie producten uit Zeeland.”

In haar zoektocht naar mooie Zeeuwse streekproducten, kwam Jaya terecht bij De Zeeuwse Kip. “Ik heb samen met mijn gezin vorig jaar een uitgebreide rondleiding gehad op de kippen- en hertenboerderij van Boris. Fijn om zijn gepassioneerde verhaal te horen en met eigen ogen te zien hoe er gewerkt wordt op de boerderij. Zo weet je nog beter waar het product vandaan komt. Ik werk in mijn curry’s met de kippendijen van De Zeeuwse Kip. Voorheen haalde ik die elders, maar ik merk in de bereiding echt verschil. Ik maak het vlees helemaal schoon en merk dat ik er maar heel weinig vet hoef af te halen. Het is heel erg zacht vlees en ik vind dat mijn curry’s er echt op vooruit zijn gegaan. Het fijne is dat Boris de bestelling altijd zelf komt brengen en alles is keurig netjes verpakt. Met dit vlees kan ik heerlijke gezonde curry’s maken.”

Jaya ziet het als een uitdaging om nieuwe curry’s te bedenken. “Zo hadden we dit jaar met Kerst een krab curry en ook een curry met hertenvlees van Het Zeeuwse Hert. En boden we ook een Indiase proeverij met 5 verschillende curry’s, diverse bijgerechten en een smaakvol nagerecht aan.”

Curry’s eenvoudig te bestellen

Jaya plaats op maandag een bericht op het Facebook-account van Rani’s: wat er voor die vrijdag en zaterdag (soms ook de zondag) op het menu staat. “Dan kunnen mensen tot donderdag bestellen en dan op vrijdag of zaterdag (soms op zondag) afhalen. Voor corona bezorgden we ook in Zuid-Beveland, Walcheren en Noord-Beveland, maar nu bieden we alleen afhalen aan.”

Jaya maakt elke week twee soorten curry’s: een met vlees/vis/schaal-/schelpdieren en een vega/vegan. Alle curry’s die Jaya maakt, zijn te bestellen in de varianten mild, spicy én Asian hot (alleen op aanvraag). “Ik werk daarom ook met twee pannen per curry. Ik houd dit graag gescheiden, zeker ook omdat ik weet dat onze vega/vegan klanten dit erg waarderen. Dus elke week maak ik minimaal vier curry’s!” Bij de curry wordt heerlijke Indiase basmatirijst geserveerd als ook garlic naan, papadum, raita en een mango of lemon pickle. Het gerecht kan thuis eenvoudig worden opgewarmd.

Ook met een gluten- of lactoseallergie kun je bij Rani’s terecht. “Je ziet dat het momenteel lastig is om met een voedselallergie ‘take-away’ te bestellen. Ik ben blij dat ik er in mijn keuken goed rekening mee kan houden. Ik maak ook zelf glutenvrij naan van mais-, soja- en rijstmeel.”

Voor de lockdown verzorgde Jaya ook de catering voor feesten en partijen. “Echt een bijzondere catering, een Indiase belevenis met een prachtig uitgebreid buffet, waarbij ik en mijn man de gastheer en gastvrouw volledig ontzorgen, zodat iedereen kan genieten. We hopen dit in de nabije toekomst weer te mogen doen en we blijven ons onderscheiden met pure smaken en gezonde curry’s uit de Indiase keuken!”, sluit Jaya enthousiast af.