In gesprek met Feeders – De Lifestijlkamer over gezonde voeding

Feeders

Feeders – De Lifestijlkamer wordt gerund door de zusjes Daphne en Merel Bastemeijer en is gevestigd in Goes. Het concept van Feeders is gericht op het aanbieden van gezond en lekker eten om thuis dagelijks van maandag t/m vrijdag Healhty, Local & Guilty(-free) te eten.

Achtergrond

Daphne (26 jaar) is de oudste van de twee en heeft vanuit haar studie Voeding & Diëtetiek in haar laatste studiejaar gewerkt als diëtist bij een obesitaskliniek. “Hier lag mijn focus op begeleiding rondom voeding en sport. Na afronding van mijn studie ben ik aan de slag gegaan als diëtist bij een sportschool. Maar daar miste ik in mijn functie de combinatie van voeding én sport.” Een grap over een mogelijke locatie in een voormalige autogarage zorgde voor het onderkomen van haar eigen sportschool: De Lifestijlkamer. Een kleinschalige sportboutique.

Na een jaar stopte haar zus Merel (23 jaar) met haar studie Diergeneeskunde in Antwerpen en sloot zich aan als compagnon van Daphne. En na 2 jaar operationeel te zijn, opende de zussen in 2019 een tweede locatie in Goes en inmiddels werkt de broer van Daphne en Merel ook bij De Lifestijlkamer. “In de begeleiding van onze klanten, focussen we altijd op twee componenten: sport en voeding. We geven veel tips over wat je beter wel en niet kunt eten. We koken zelf heel erg graag. Vanuit onze klanten kregen we steeds meer de vraag of men ook eens met ons mee kon eten. Zo hebben we op onze locatie aan de M.A. de Ruijterlaan in Goes een bar ontwikkeld. In eerste instantie maakten we gezonde maandmenu’s voor onze klanten in onze sportscholen, maar nu bezorgen we het ook bij mensen thuis. Om gebruik te maken van onze dienst, hoef je geen lid te zijn van onze sportschool. Zo kan iedereen thuis gezond eten”, vertelt Merel.

Concept Feeders

“Wat we vaak horen en zien tijdens ons werk, is dat mensen weinig tijd hebben om gezond te eten. We horen hier verschillende redenen voor: geen tijd om boodschappen te doen, haast, volle agenda’s, geen tijd en zin om te koken en geen inspiratie om gezonde gerechten te maken. Kant-en-klaar maaltijden blijven aanlokkelijk om te kopen. Helaas zijn die niet altijd gezond. Vanuit die opmerkingen en de vraag of klanten met ons mee konden eten, hebben we Feeders opgezet. Wij maken van maandag tot en met vrijdag gezonde maaltijden die thuis makkelijk zijn klaar te maken, zonder veel moeite”, licht Daphne toe.

Mensen kunnen bij Feeders terecht voor een complete en gezonde maaltijd, ontbijt, salade of snack. “Al dat gezonds moet natuurlijk wel gecompenseerd worden met onze befaamde borrelplanken. Ons menu wisselt maandelijks en is samengesteld met zoveel mogelijk lokale producten. En alles is al kant-en-klaar!”, vertelt Merel enthousiast.

Merel staat het meest achter het fornuis, bedenkt recepten, waarbij Daphne vanuit haar kennis over diëtiek aanvullingen doet. “We vullen elkaar goed aan en hebben een fijne samenwerking. We weten heel goed wat we aan elkaar hebben. We zijn zussen, zakenpartners en ‘besties’”, vertelt Daphne. Merel vult aan: “Als we een meningsverschil hebben is dit eigenlijk altijd over iets in de privésfeer.”

Lokale producten

Daphne en Merel geven aan graag te werken met lokale producten. “Aangezien onze vader voorzitter is van ondernemerscoöperatie Zeker Zeeuws, hebben wij de passie voor lokale, Zeeuwse streekproducten vanuit huis meegekregen. Voor ons is het werken met Zeker Zeeuws streekproducten en lokale producten belangrijk. Er is sprake van een korte keten van producent naar consument wat beter is voor het milieu. Het zijn vaak kleinere, gespecialiseerde ondernemers, waarbij wij het belangrijk vinden om elkaar te helpen. Daarnaast kunnen we letterlijk in de boerderij, slagerij etc. kijken als het bijvoorbeeld gaat om de werkwijze van de ondernemer en het dierenwelzijn”, licht Daphne toe.

Merel vertelt: “De producten van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip passen uitstekend binnen ons gezonde lifestyle concept. De vleesproducten zijn heel mager, laag in vet en hoog in eiwitten en passen daardoor in een gezonde leefstijl. We werken sinds november samen en hebben al heerlijke gerechten gemaakt met De Zeeuwse Kip. In december gaan we hertenstoof maken voor bij onze borrelplank.”

Gezondheid en corona

Ook Daphne en Merel merken dat corona invloed heeft op een gezonde leefstijl. “Voor heel veel mensen is de situatie veranderd, veel mensen werken vanuit huis. Dan is het verleidelijk om meer te snoepen. Waar men voorheen tussendoortjes en lunch meenam, kan men nu eigenlijk onbeperkt naar de koelkast grijpen. Wij adviseren onze klanten een schema te maken om routine vast te houden. En zoals elk jaar zijn Sinterklaas en Kerst weer een uitdaging. Blijf genoeg bewegen, snoep met mate en varieer met groente en fruit”, legt Merel uit.

Goede voornemens

Goede voornemens zijn elk jaar weer een ding. Daphne: “Het is absoluut prima om jezelf een doel te stellen. Maar stel je een doel waar je geleidelijk naar toe kan groeien. Maak kleinere doelen, die wel haalbaar en vol te houden zijn. Het gaat niet om rigoureuze veranderingen, maar juist om kleine aanpassingen.”

Ambities

Bij het opzetten van het concept Feeders konden Daphne en Merel direct rekenen op enthousiaste klanten vanuit de sportschool. Door de inzet van Instagram en veel mond-tot-mond reclame is het eigenlijk, heel luxe, vanzelf gegaan. “We hebben er bewust voor gekozen niet te flyeren in grote aantallen. Onze klantenkring breidt zich nu langzaam uit, zodat we gecontroleerd kunnen groeien en leveren in de gemeenten Goes, Kapelle, Reimerswaal en Borsele. En wie weet kunnen we in de toekomst onze lokale producten wel in heel Nederland leveren!”