Harold Kookt over inspiratie, eerlijk eten en Kerst 2020

Harold Kookt heeft in het afgelopen jaar diverse gerechten gemaakt met producten van Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip. Stuk voor stuk ware kunstwerken. Tijd om de persoon achter Harold Kookt beter te leren kennen!

Passie voor koken

Harold Kookt is het platform van Harold Veldhoen, 33 jaar, woonachtig in Amersfoort en in het dagelijks leven eindverantwoordelijk voor de sales bij een IT-bedrijf. Privé staan koken en lekker eten hoog in het vaandel. Een uit de hand gelopen hobby zoals hij dat zelf zegt.

“Rond mijn 18e ging ik op mijzelf wonen. Dat was eigenlijk de eerste echte ‘confrontatie’ met het aanrecht. Maar al snel bleek dat ik koken best leuk vond. Later keek ik geregeld naar het tv-programma MasterChef. Dat was voor mij de trigger om voor koken meer tijd vrij te maken. Al snel kwam ik erachter dat als je er serieus tijd voor maakt, je zeker mooie en lekkere gerechten kunt maken. En als het dan lekker is, wil ik het ook graag mooi opdienen. Zo ben ik mij steeds meer bezig gaan houden met ‘art-of-plating’. Waarbij Instagram een mooie inspiratiebron voor mij is. En Google is je beste vriend. Zo zag ik onlangs aardpeer liggen, daar wilde ik al heel lang graag iets mee maken. Met behulp van Google heb ik daar een hele mooie crème van gemaakt.”

Platform Harold Kookt

Wie het Instagram-kanaal van Harold volgt, zal wellicht denken dat Harold elk moment in de keuken staat. “Dat is niet zo, wel veel”, zegt Harold lachend. “Deze hobby is nog prima te combineren met mijn werk. In mijn functie heb ik veel vrijheid als het gaat om tijdsbesteding. En zeker nu we zo veel thuiswerken, is het voor mij goed haalbaar om om 17 uur de keuken in te duiken en een mooi gerecht te maken. Normaal ben ik veel onderweg voor afspraken, vaak pak ik dan specifieke ingrediënten gelijk onderweg mee. Maar het zal altijd een hobby blijven. Ik geniet van de kleinschaligheid en zie het echt als ontspanning.”

De website www.haroldkookt.nl is ontstaan doordat Harold op zoek was naar een plek om recepten op te slaan en makkelijk terug te vinden. “Mijn notitie-app op mijn telefoon was overvol. Zo is in mei 2019 dit idee geboren. En als ik het dan toch voor mezelf maak, waarom zou ik het dan niet delen met andere, gepassioneerde thuiskoks?” Harold heeft gemiddeld zo’n 1.300 unieke bezoekers per maand op de website en meer dan 5.000 volgers op Instagram.

“De doelgroep van mijn platform zijn eigenlijk mensen die net zo gek zijn als ik, en er geen bezwaar tegen hebben om op een donderdagmiddag twee uur in de keuken te staan. Die op mijn kanaal een mooi gerecht voorbij hebben zien komen en dat ook graag willen maken. Mijn recepten zijn dan ook anders opgebouwd dan in een gemiddeld kookboek. In plaats van een stappenplan tot het gerecht zie je dat de meeste recepten uit losse componenten bestaan. De volgorde klopt soms ook niet helemaal, je zult zelf moeten bedenken wanneer je wat doet. Maar wat ik veel leuker vind, is om onderdelen uit verschillende recepten te combineren; dáár is de opzet op mijn website voor bedoeld.”

Weten wat je eet

Bij de keuze voor producten waar Harold mee kookt, gaat kwaliteit boven kwantiteit. “Ik geef bijvoorbeeld de voorkeur aan een klein, mooi stukje vlees, waarbij ik weet waar het vandaan komt. Zo ben je je nog bewuster van het product waarmee je werkt. Ik zal eerder kiezen voor een kogelbiefstukje van de slager in plaats van biefstuk uit de supermarkt. De producten waar ik mee werk zijn niet altijd exclusief. Maar ik zoek wel naar mooie producten en kwaliteit. Dat geldt overigens niet alleen voor vis of vlees, maar ook voor groenten. Ik ben kieskeurig.”

Eerder dit jaar heeft Harold diverse recepten gemaakt met Het Zeeuwse Hert en De Zeeuwse Kip. “Kip wordt vaak betiteld als ‘gewoon’. Maar ik vind kip een heel mooi product. En De Zeeuwse Kip is echt ontzettend mooi en sappig vlees. Ik merk in de bereiding echt wel verschil. Ik heb eerder dit jaar o.a. de hele kip bereid op de barbecue voor een groep vrienden toen we die nog thuis konden ontvangen. Stuk voor stuk kipliefhebbers en daar kreeg ik goede reacties op terug. Zowel de kip- als hertproducten zijn van een goede kwaliteit, het is erg lekker en mooi vlees. Het hertenvlees heeft niet de hele sterke wildsmaak, het is minder scherp en de kleur lijkt nog intenser. Het mooie aan hertenvlees vind ik dat je er vele kanten mee op kunt. Ik word altijd erg gelukkig van een rugfilet of haasje, maar zeker ook van een heerlijke stoofpot van sukade!”

Inspiratiebron

Inspiratie haalt Harold overal vandaan, maar Instagram maakt het nog meer toegankelijk. “De interactie met volgers is laagdrempelig, zo ontstaan vaak weer nieuwe ideeën en veel top chefs hebben ook eigen accounts ‘bordenvol’ inspiratie. Maar ook het tv-programma De Nieuwe Garde en een eigen ‘Foodtour’.” Harold vertelt dat hij in de zomer van 2019 een uitgebreide ‘Foodtour’ door Italië maakte. “Ik heb o.a. gezien hoe Parmigiano Reggiano wordt gemaakt (waardoor ik nooit meer een stukje Parmigiano weg zal gooien) en hoe de echte balsamico wordt gemaakt.”

De noodgedwongen take-away-menu’s van de horeca vindt Harold een uitvinding. “Een mooie manier om de horeca te steunen in deze tijd, maar voor mij ook weer een hele mooie manier om inspiratie op te doen. Daarnaast vind ik het heerlijk om thuis te eten, je bent al thuis en hoeft dus niet nog laat van ver terug naar huis te rijden. We hebben al van diverse menu’s mogen genieten. Maar het toppunt van dit bewogen jaar was toch wel dat we tussen de lockdowns door uiteten konden bij Restaurant Daalder in Amsterdam, het domein van Dennis Huwaë.”

Kerstthuis 2020

En heeft Harold nog tips voor het kerstmenu thuis dit jaar? “Jazeker! Kerst is het moment om uit te pakken aan tafel. Wat dacht je van een mooi stuk hertenrugfilet met pompoen? Of een gerecht met kip met gekarameliseerde ui en doperwt? Zelf zet ik zeker ook nog vis op tafel: een bisque van langoustines, gebakken langoustine, maiscrème, geroosterde babymais, zwarte knoflook en een parmezaankoekje. Gasten zijn zonder uitzondering verrast en vinden het heerlijk.”

Recepten:

Hertenrug van de BBQ – Pompoenmousseline – Shiitake

Hertensukade met aardappel, paddenstoelen en wortel

Hertenbiefstuk met wasabikorst en kool

Hertenhaas met paddestoelensaus, aubergine en courgette

Hertenhaas met wortels en bloemkool

Kip met gekarameliseerde ui en doperwt

Langoustine • Bisque • Mais • Parmezaan