Zeeuws boerderijhert is milder van smaak

Artikel in PZC van 04 december 2020. Je moet niet gek opkijken wanneer je in de weilanden en op dijken rondom Wolphaartsdijk ineens edelherten ziet lopen. Die zijn namelijk van hertenboerderij Het Zeeuwse Hert. 

Boris Noordhoek zorgt samen met zijn ouders voor de herten en verkoopt het hertenvlees direct aan de consumenten en de horeca.

,,We hadden al een scharrelkippen-boerderij; De Zeeuwse Kip. Vier jaar geleden waren mijn ouders in Brabant en zagen ze deze edelherten. Om die te gaan houden voor het vlees sprak ze erg aan, dus besloten we om met tien herten te beginnen,” legt Noordhoek uit. ,,Dat liep goed dus zijn we hiermee doorgegaan. Nu hebben we in totaal zeventig herten in twee roedels rondlopen. De bronsttijd is net voorbij. De moederdieren geven ieder voorjaar een kalfje. Ze lopen vrij buiten, rondom onze boerderij waar we veel ruimte hebben. Dat moet wel, want ze hebben meer ruimte dan een koe nodig al hebben we wel alles moeten afrasteren. In de winter staan ze binnen. Dat gaat ook goed.”

Gezond en mager

,,We volgen de natuurlijke cyclus. Het vlees van onze herten is wat milder van smaak dan de herten die in het wild rondlopen. Dat komt natuurlijk mede doordat ze een constante in het voer hebben. Het is dan ook echt ‘boerderijhert’. Hertenvlees is een gezonde en magere vleessoort, duurzaam en natuurlijk. De dieren laten we slachten en het hertenvlees verkopen we hier zelf via de webshop en aan huis. Voor ons komt er nu een drukke tijd aan. De horeca gebruikt graag de biefstukjes en samen met onze buurman Hubrecht Janse hebben we een hertenburger ontwikkeld met zeekraal.” Een goed idee voor de feestdagen!

Artikel in PZC van 04 december 2020.
Beeld: © Johan Van Der Heijden