Hele kip uit de oven
Naar een recept van de dames van cookingqueens.nl – Hele kip uit de oven
Recept: Hele kip uit de oven
Een kippetje komt er bij ons altijd wel in! Ik (Mariëlla) ben altijd al gek geweest op die hele kippen. Ik kan mij nog goed herinneren dat wij vroeger met het gezin op vakantie gingen naar Rosas in Spanje. Ik ging dan als klein meisje van 5 samen met mijn vader gezellig wandelen naar de kippetjes die daar lekker stonden te draaien aan het spit. (Geen goed verhaal voor de vegans onder ons.. haha) Bij mij stond dan het water al in mijn mond.
Ook daarna vroeg ik nog vaak aan José om een hele kip klaar te maken maar ze was daar nooit zo happig op. Zelf maak ik het ook niet heel vaak maar af en toe kan ik hier samen met mijn vriend enorm van genieten. Gelukkig is hij ook gek op hele kippen haha!
Dit keer hebben we het kippetje lekker ingesmeerd met een iets wat pittige boemboe. Er kwam een heerlijk sappig en smaakvol kippie uit de oven! Wij serveren het graag met krokant gebakken aardappeltjes en wat groenten.
Wij hebben dit kippetje gemaakt met de heerlijke kip van De Zeeuwse Kip.
Ingrediënten voor 3-4 personen
- 1 hele kip
- 1 sjalot
- 2 teentjes knoflook
- 2 tl sambal
- 5 takjes (alleen blaadjes) tijm
- Sap van halve citroen citroensap
- 0,5 tl gemalen komijnzaad
- 0,5 tl paprikapoeder
- 1 tl Dyon mosterd
- Paar snuffen zout en peper
- 2 el milde olijfolie
Bereiding
1. Boemboe maken
5 minuten
Doe alle ingrediënten voor de boemboe in de een blendetr en mix tot het een gladde massa is.
2. Snijden
Marineer de kip goed met de boemboe. Vergeet niet om ook de onderkant van de kip in te smeren.
Zet de kip daarna in de koelkast zodat de marinade goed kan intrekken. Dit kun je een paar uur doen maar ook al een dag van te voren. Hoe langer hoe meer smaak erin trekt.
3. Oven
1 uur 10 minuten
Verwarm de oven voor op 170 graden.
Leg de kip op een rooster of als je een spit hebt kun je die gebruiken.
Leg een braadslede onder de kip zodat je oven niet vies wordt.
Laat de kip lekker braden. Keer halverwege de kip om.
In de laatste 5 minuten kun je de grill stand nog even aanzetten of de tempereatuur verhogen zodat de kip krokant kan worden.
4. Serveren
2 minuten
Snijd netjes de poten, dijen, vleugels, en de filetjes eraf.
Serveer met bijvoorbeeld wat gebakken aardappeltjes en groenten.
Heb jij ook een mooi gerecht gemaakt met vlees van De Zeeuwse Kip? Laat het ons weten via Instagram en Facebook.
En volg Cooking Queens op Instagram voor nog meer food inspiratie!