Hertenvlees kooktips

Hertenvlees is mager, zacht en makkelijk snel te bereiden vlees en met onderstaande tips kan het niet mislukken!

Het hertenvlees van Het Zeeuwse Hert komt van onze hertenboerderij in het hart van Zeeland. De herten groeien op in een natuurlijke, vrije omgeving. Het is van nature gezond, met weinig vet, calorieën en cholesterol. Lees deze blog voor meer voedingsinformatie over hertenvlees.

Omdat het zo mager is, kan hertenvlees bij verkeerde bereiding snel droog worden. Hertenvlees smaakt het best wanneer het op een grote vlam kort aangebakken wordt en rood of medium geserveerd wordt.

Laat het hert voor het bereiden op kamertemperatuur komen.

Bereid het hertenvlees nooit direct uit de koelkast. Haal het in plaats daarvan uit de verpakking, dek het af en laat het minstens 10 minuten voor het koken op kamertemperatuur komen. Door het vlees direct uit de koelkast in een hete pan te plaatsen, ontstaat een ongelijkmatige bereiding en verlies je de smaakvolle sappen.

Kruiden

Hertenvlees hoeft niet gemarineerd worden omdat het vlees van nature zacht is. Dus houd het simpel, zodat je de smaak van het vlees kunt proeven. Hoogstens wat versgemalen peper en zeezout toevoegen vlak voor het bereiden.

Olie het vlees en niet de pan

Door het hertenvlees in plaats van de pan of BBQ te oliën, kun je de pan of BBQ heet krijgen (zonder dat de olie brandt) voor een goede verbranding en het voorkomt dat de biefstuk blijft plakken. Als het vlees wat vochtig is, dep het dan eerst droog met bijvoorbeeld keukenpapier (dit helpt het vlees bruin te worden).

Begin met een hete pan of BBQ-plaat

Door een hete pan te gebruiken, kun je het hertenvlees mooi aanbraden zonder het vlees te gaar te maken. Je vlees moet sissen als het het oppervlak van de pan, grill of barbecue raakt.

Gebruik een tang

Gebruik bij het koken van het hertenvlees een tang in plaats van een mes of een vork om het vlees te draaien. Door een tang te gebruiken, voorkom je dat het vlees wordt doorboord en verlies je waardevolle en smaakvolle sappen.

Eén keer omdraaien.

Bak één kant tot het eerste teken van vocht aan de bovenkant verschijnt, draai dan om, om de andere kant te bakken.

Laat het vlees rusten

Door het vlees te laten rusten na het bakken, krijgen de sappen de tijd om zichzelf door het vlees te verdelen. Hertenvlees dat rust voor het te serveren, zal sappiger zijn.

Eet smakelijk en kijk voor lekkere recepten ook eens op onze receptenpagina.