Beer can Chicken – Radler

Naar een recept van Big Green Egg, gemaakt door Harold Kookt! De ‘Beer can chicken’, in Nederland ook wel de bierblikkip genoemd, is een Amerikaanse klassieker van de barbecue.

Recept: Beer can Chicken – Radler

De ‘Beer can chicken’, in Nederland ook wel de bierblikkip genoemd, is een Amerikaanse klassieker van de barbecue. Tijdens het garen van de kip op de BBQ gaat het bier in het blikje stomen waardoor de kip van binnen mals en sappig blijft. Dit is voor het borstvlees ideaal omdat dit in principe een minder lange garing nodig heeft dan bijvoorbeeld de dijen.

In dit recept wordt Radler-bier, wat zorgt voor een fris-zoete, citrusachtige aroma, gebruikt. Maar je kunt ook ander bier gebruiken.

Specifieke tools

  • BBQ met deksel (Harold Kookt gebruikt een kamado)
  • Kernthermometer

Ingrediënten voor 2 personen
Voor de kip

Voor de rub

  • 1 el zwarte peper
  • 1 el zout
  • 2 volle el paprikapoeder
  • 3 volle el donkere basterdsuiker
  • 1 tl gemalen kruidnagel
  • 1 volle tl uienpoeder
  • 1 volle tl komijnpoeder
  • 1 volle tl knoflookpoeder

Bereiding

  • Steek de BBQ aan, sluit de deksel en breng de BBQ naar een temperatuur van 180 °C. 
  • Meng intussen alle ingrediënten voor de rub door elkaar. 
  • Haal voorzichtig de huid van het kippenvlees los door de vingers onder de huid te steken en van links naar rechts te bewegen. 
  • Verdeel wat van de rub tussen de huid en het vlees en wrijf het goed in. 
  • Strooi ook wat rub in de holte van de kip. 
  • Wrijf de huid goed in met olijfolie en bestrooi ook deze met de rub tot hij helemaal bedekt is.
  • Schuif de kip nu over het blik en controleer de temperatuur van de BBQ. 
  • Sluit het deksel van de BBQ en gaar de beer can chicken 60-70 minuten.
  • Neem de kip van de BBQ en rasp voor serveren nog wat limoen- en citroenschil over de beer can chicken.

Heb jij ook een mooi gerecht gemaakt met vlees van De Zeeuwse Kip? Laat het ons weten via Instagram en Facebook.
En volg Harold Kookt op Instagram voor nog meer food inspiratie!