Zeeuws Zilt – De zilte smaak van zeekraal

We brachten een bezoek aan onze Zeeuwse zeekraal leverancier Zeeuws Zilt in Wolphaartsdijk voor een gesprek met zeekraalkweker en -teler Hubrecht Janse.

Misschien heb je het al eens geproefd. Een hertenburger met zeekraal van Het Zeeuwse Hert of een kipburger, kippenbout of pulled chicken met zeekraal van De Zeeuwse Kip. Maar hoe wordt zeekraal nu eigenlijk geteeld en hoe komt het aan de zilte smaak?

Zilte groenten

Zeekraal of Salicornia is een eenjarige plant en een van de meest zouttolerante planten ter wereld. Zeekraal groeit in het overgangsgebied van zout water en land, de zogenaamde schorren en dus niet in zee zoals vaak gedacht wordt. Naast (hobby)koks, ontdekken ook steeds meer consumenten de smaak van zilte groente. Want dat is zeekraal. Een zilte groente net zoals zeewier en lamsoren. Zeekraal heeft een unieke zilte smaak doordat het actief zout opneemt en zit boordevol gezonde voedingsstoffen zoals eiwitten, calcium en magnesium. De zeekraal van Zeeuws Zilt is een echt Zeker Zeeuws® Streekproduct en wordt geteeld met behulp van het zoute water uit het Veerse Meer in Zeeland.

Zeeuws Zilt

Zeeuws Zilt is ontstaan vanuit het familiebedrijf, De Heerlijkheid van Wolphaartsdijk, een ruim opgezette landschapscamping gecombineerd met een akkerbouwbedrijf aan de Muidenweg in het Zeeuwse Wolphaartsdijk. Inmiddels staat de derde generatie aan het roer. Op het akkerbouwbedrijf bewerken de broers Janse ruim 65 hectare met o.a. aardappelen, suikerbieten, tarwe, graszaad en als speciaal gewas zeekraal.

Verzilting van landbouwgrond

“Onze geschiedenis gaat ver terug. De oorsprong van ons akkerbouwbedrijf ligt in de Westerlandpolder. Onze overgrootvader had daar een boerderij en onze opa heeft dit bedrijf verder in omvang uitgebouwd. Eind jaren 60 deed de gelegenheid zich voor om de schorren en slikken aan de andere kant van de zeedijk, aan het Veerse Meer te kopen. Zeekraal en lamsoor werden er toen al wel gesneden met name door de landarbeiders”, licht Hubrecht toe.

Voor de opa en vader van Hubrecht betekende dit leren werken met de nog zoute landbouwgrond. Een uitdaging waar wereldwijd tegenwoordig steeds meer landbouwbedrijven voor staan aangezien verzilting steeds meer voorkomt. “Dat klopt, mijn opa en vader hebben toentertijd de aangekochte gronden eigenhandig in cultuur gebracht. De eerste jaren waren moeilijk, toen groeide er nog niet veel op de zoute grond. Om de structuur van de grond te verbeteren werd toen bijvoorbeeld rietzwenkgras geteeld voor graszaad, dat wortelt heel diep en kan goed tegen zoute omstandigheden. Hierna konden met succes aardappelen, suikerbieten en tarwe worden geteeld.”.

Telen zeekraal

“De stap naar het telen van zeekraal werd pas in de beginjaren 2000 door ons gezet. Dit in navolging op de ontwikkelingen van het Veerse Meer: de doorlaat ‘De Katse Heule’ naar de Oosterschelde en de verhoging van het winterpeil van het Veerse Meer, met als gevolg dat onze lagergelegen percelen natter werden en meer verzilt raakte. Op een van deze percelen zijn we toen gestart met het telen van de zilte groente zeekraal en lamsoor in samenwerking met de Hogeschool Zeeland en zaadproducent Serra Maris”, vertelt Hubrecht. Naast dat Zeeuws Zilt zelf zeekraal teelt, is er ook vraag naar het zaad van de geteelde zeekraal. “Door onze inmiddels jarenlange ervaring met de teelt, ontvangen we geregeld aanvragen vanuit de hele wereld voor het zaad van onze zeekraal.”

Voor wie nog nooit een gerecht met het snel kiemende gewas zeekraal heeft gemaakt, kun je zeekraal de eerste keer het beste rauw proeven. Tijdens de rondleiding bij Zeeuws Zilt proeven we ook een stukje van een frisgroen steeltje van mooie verse zeekraal en genieten van de zilte smaak.

Toepassingen zeekraal

Maar wat kun je nu eigenlijk allemaal doen met zeekraal? “Zeekraal is een groente die kan worden toegepast bij het roerbakken, in een frisse salade of als garnering. Maar wij maken zelf of in samenwerking met anderen ook culinaire producten voor in de keuken. Hierbij kun je o.a. denken aan zeekraal balsamico azijn, zeekraal jenever, Zeeuwse knopkaas met zilte groenten (in samenwerking met Kaasboerderij Schellach) en zeekraal mosterd in samenwerking emt van Ton, pasta in samenwerking met Zeeuwse Pasta en tomatensap van MaryV, zeekraal zout en gedroogde zeekraal.” Naast dat de zeekraal van Zeeuws Zilt wordt gebruikt voor culinaire gerechten, heeft Zeeuws Zilt ook een verzorgingslijn ontwikkeld bestaande uit bodyscrub, gezichts- en handcrème met zeekraal.

De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert

De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert hebben samen met Zeeuws Zilt een aantal producten ontwikkeld. “Onze hertenburger wordt gemaakt van een combinatie van verschillende vleessoorten uit het hert aangevuld met zeekraal waardoor de hertenburgers een unieke ziltige smaak krijgen. Ditzelfde geldt voor onze kipburger, kippenbout en pulled chicken,” vertelt Boris Noordhoek van De Zeeuwse Kip en Het Zeeuwse Hert. “Voor de toepassing van de zeekraal in deze producten, gebruiken we de door ons gedroogde zeekraal. We drogen hierbij de bovenste takjes van de zeekraal en passen die toe in het vlees voor een intense, pure smaak”, vult Hubrecht aan.

Ben je benieuwd naar de smaak van de hertenburger met zeekraal van Het Zeeuwse Hert of een kipburger, kippenbout en pulled chicken met zeekraal van De Zeeuwse Kip? Je bestelt deze producten eenvoudig via onze webshop.

Wil je meer weten over zeekraal en Zeeuws Zilt? Kijk dan op www.zeeuwszilt.com