Hertenvlees gezond en lekker!

Hertenvlees is van nature een magere vleessoort, rijk aan eiwitten, ijzer en zink dus een gezond alternatief voor wie een vet-, cholesterol- of caloriearm dieet moet volgen.

Hertenvlees is een van de meest ondergewaardeerde soorten vlees. Tenzij je bent opgegroeid met jagen of je buiten je comfortzone hebt gewaagd bij het bestellen in een restaurant, is de kans groot dat je misschien nog nooit eerder hertenvlees hebt geprobeerd.

Toch zijn er genoeg redenen om te overwegen om hertenvlees regelmatig toe te voegen aan je dagelijkse diner opties of het in ieder geval eens te proberen.

Hertenvlees smaakt namelijk niet alleen goed, maar zit ook boordevol voedingsstoffen, is magerder dan bijvoorbeeld rundvlees en biedt verschillende gezondheidsvoordelen.

Voordelen van Hertenvlees

  • Bevordert gewichtsverlies
  • Helpt bloedarmoede te voorkomen
  • Versterkt het immuunsysteem
  • Bevordert spiergroei en herstel
  • Duurzame eiwitbron
  • Ondersteunt de werking van de hersenen

Bevordert gewichtsverlies

Hertenvlees zit boordevol eiwitten en bevat relatief weinig calorieën, waardoor het een perfecte aanvulling op het dieet is als je wat extra kilo’s kwijt wilt. Het eten van eiwitten kan helpen het ghreline-gehalte, het hormoon dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de honger, te verlagen. Sommige onderzoeken tonen ook aan dat een eiwitrijk dieet het metabolisme kan stimuleren en ook de eetlust en inname kan verminderen.

Helpt bloedarmoede te voorkomen

Bloedarmoede is een aandoening die optreedt wanneer uw lichaam niet genoeg gezonde rode bloedcellen heeft. Bloedarmoede symptomen kunnen variëren van vermoeidheid en duizeligheid tot bleke huid of een snelle hartslag.

Hoewel er veel potentiële factoren zijn die kunnen bijdragen aan bloedarmoede, zijn tekortkomingen in belangrijke vitamines en mineralen vooral veelvoorkomende oorzaken. Vooral een laag vitamine B12-gehalte en een ijzertekort kunnen de productie van rode bloedcellen verminderen en tot bloedarmoede leiden.

Hertenvlees is een uitstekende bron van beide van deze voedingsstoffen en levert 33 procent van uw vitamine B12-behoeften en 16 procent van uw dagelijkse ijzerbehoefte in elke portie van drie ons. Elke week een aantal porties hertenvlees binnen een gezond dieet kan u om bloedarmoede te voorkomen.

Versterkt het immuunsysteem

Hertenvlees is rijk aan zink een essentieel mineraal dat een centrale rol speelt in veel aspecten van de gezondheid, vooral als het gaat om je immuunsysteem.

Zink is cruciaal voor de normale ontwikkeling en groei van immuuncellen en helpt ook bij het voorkomen van oxidatieve stress veroorzaakt door ontstekingen.

Bevordert spiergroei en herstel

Hertenvlees bevat veel eiwitten, die nodig zijn voor het opbouwen en repareren van weefsels in het lichaam. Het binnen krijgen van voldoende eiwitten is ook essentieel als je spiermassa wilt kweken, aangezien eiwit wordt beschouwd als een bouwsteen voor botten, huid, kraakbeen en spieren.

Behalve dat het veel eiwitten bevat, bevat hertenvlees ook een specifiek aminozuur genaamd L-glutamine, waarvan is aangetoond dat het helpt bij spierherstel. In een studie van de School of Health and Human Performance, Division of Kinesiology aan de Dalhousie University in Canada, bleek suppletie met L-glutamine het herstel te versnellen en spierpijn na inspanning te verminderen bij de deelnemers.

Ondersteunt het geheugen

Het is duidelijk dat wat je eet een grote invloed kan hebben op de gezondheid van je hersenen. Hertenvlees kan helpen bij het leveren van bepaalde vitamines en mineralen waarvan is aangetoond dat ze de cognitieve functie verbeteren, het geheugen verbeteren en de focus verfijnen, waardoor het een van de beste hersenvoedingsmiddelen is.

Van vitamine B12 is bijvoorbeeld aangetoond dat het de leer- en geheugenfunctie verbetert. Studies tonen ook aan dat niacine kan helpen beschermen tegen cognitieve achteruitgang en de ontwikkeling van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Hertenvlees bevat ook een hoeveelheid vitamine B6, wat kan helpen de stemming en de geestelijke gezondheid te verbeteren.

Voedingswaarde

Dus is hertenvlees gezond? Absoluut! Hertenvlees is niet alleen een geweldige bron van eiwitten, maar biedt ook een reeks andere belangrijke micronutriënten en vitmines.

Een portie van ongeveer 85 gram bevat ongeveer (zie US Department of agriculture fooddatabase)

159 calorieën
22,5 gram eiwit
7 gram vet
7,9 milligram niacine (39 procent adh)
2 microgram vitamine B12 (33 procent adh)
4,4 milligram zink (29 procent adh)
0,4 milligram thiamine (29 procent adh)
0,4 milligram vitamine B6 (20 procent adh)
194 milligram fosfor (19 procent adh)
0,3 milligram riboflavine (16 procent adh)
2,8 milligram ijzer (16 procent adh)
8,8 microgram selenium (13 procent adh)
309 milligram kalium (9 procent adh)
0,6 milligram pantotheenzuur (6 procent adh)
20,4 milligram magnesium (5 procent adh)

(adh: aanbevolen dagelijkse hoeveelheid)

Naast de hierboven genoemde voedingsstoffen bevat hertenvlees ook wat vitamine E, koper en foliumzuur.

Zelf eens hertenvlees proberen?

Zelf eens hertenvlees proberen? Bestel het eenvoudig in onze webshop.