Hertenrugfilet met Zeeuws aperitief

Als er een provincie is in ons land die zich onderscheidt doordat je er enorm goed kunt eten is dat Zeeland wel. Zilte smaken, stoere producten en een eindeloze creativiteit.

Beroemde Zeeuwse chefs werken het liefst met lokale producten gedicteerd door de seizoenen en het getij. Maar ook voor de consument komen deze unieke smaken steeds meer beschikbaar door kleine lokale alternatieven.

In deze post wilden we 3 van deze bijzondere en smaakvolle Zeeuwse smaken combineren. Net als Het Zeeuwse Hert zijn ook Oyester 44 en Searoop in Zeeland geproduceerd met Zeeuwse grondstoffen, op een duurzame manier, met respect voor milieu, mens en dier. Echte Zeeuwse producten die gemaakt zijn met 100% natuurlijke ingrediënten uit onze provincie. Uiteraard allemaal Zeker Zeeuws!

De edelherten van Het Zeeuws Hert lopen op 10 hectare aan weilanden en dijken rondom de hertenboerderij in het hart van Zeeland. Het Zeeuwse Hert biedt het hele jaar door een constante kwaliteit hertenvlees. Hertenvlees is dus niet alleen voor tijdens het wildseizoen, maar ook voor meer zomerse recepten en op de BBQ komt het perfect tot zijn recht.

Searoop® van JB Diesch is een biologische homemade limonade siroop uit Zeeland op basis van vers geperste biologische appels en kruiden uit de duinen van Westenschouwen.

Voor deze zomerse cocktail gebruiken we Searoop Duindoorn, Meidoorn, Salie. Een verfrissende aangename siroop die je lekker kunt door drinken op ieder moment van de dag. Kijk op Searoop voor de andere verassende smaken.

Oyester 44 Vodka is een ambachtelijk vervaardigde wodka uit Zeeland die bekend staat om zijn maritieme karakter. Bij Oyester 44 Vodka staan de ambacht en zorgvuldig geselecteerde ingrediënten centraal. De basis is een neutraal distillaat verrijkt met diverse botanicals afkomstig van de Zeeuwse kust en Zeeuwse Imperial oesters uit Yerseke. Het eindresultaat is een bijzondere wodka die inmiddels al diverse internationale prijzen heeft gewonnen. Kijk op Oyester44 om meer te weten te komen over deze bijzondere vodka en zijn naam.

Bereiding hertenrugfilet uit de oven

Hertenrugfilet is een stuk vlees dat uit de rug van het hert komt. Het vlees is erg mals en smaakvol en heeft weinig extra’s nodig. Hertenrugfilet is, zoals al het hertenvlees, mager vlees en bevat volop eiwitten, omega 3 en ijzer.

Haal het vlees een half uur voor bereiden uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
Verwarm de oven voor op hetelucht 200 °C. Verhit de boter in een ovenvaste braad- of koekenpan en bak de filets om en om aan. Hou ongeveer 1 minuut per kant aan.

Strooi wat zout en peper op de rugfilets en zet het vlees 3 à 4 minuten in het midden van de voorverwarmde oven op 200° C. Laat het vlees daarna onder aluminiumfolie circa 10 minuten rusten.

Snijd het hertenfilet in mooie dunne plakken of serveer in zijn geheel. Heerlijk met verse groenten uit de oven.

Zeeuws aperitief

Wat is er leuke dan op een zonnige namiddag voor het bereiden van de hertunrugfilets eerst van een cocktail te genieten met verrassende smaken én met lokale Zeeuwse dranken?

10 ml Searoop Duindoorn, Meidoorn, Salie
50 ml OYESTER44 Vodka
100 ml bruiswater

Mix alle ingrediënten schenk in een met ijs gevuld hoog glas.