De Zeeuwse Kip Bereidingstips

Een aantal tips om op een verantwoorde en veilige manier De Zeeuwse Kip te bewaren en te bereiden.

Voorbereiding

Controleer voor bereiding de houdbaarheidsdatum van een aangekocht kipproduct. Onze kipproducten kunnen omdat ze diepgevroren worden geleverd, 12 maanden worden bewaard.

Laat een kipproduct uit de vriezer altijd een nacht in de koelkast ontdooien. Neem het product uit de verpakking en gooi het ontdooiwater altijd weg. Dep het vlees voor de bereiding ‘droog’ met keukenpapier om spatten tijdens het aanbraden te voorkomen.

Gebruik voor het snijden, kruiden of marineren van kipproducten een schone werkplek en snijplank op het aanrecht en voorkom dat andere producten via snijplank, messen of keukengerei besmet worden via zogenaamde kruisbesmetting.

Garing en temperatuur

Alle kipproducten dienen door en door gegaard te worden. Omdat onze Zeeuwse Kip ouder wordt dan normale kippen en veel bewegen in de  uitloop hebben ze een stevigere vleesstructuur. Hou dus rekening met een iets langere bereidingstijd, reken voor een hele kip afhankelijk van het gewicht op ongeveer 15 minuten extra tijd. Heeft u een keukenthermometer? Meet dan de kerntemperatuurmeter in dikste vleesgedeelte van het product, deze dient ten minstens 75 tot 78C te zijn. Ook andere kipproducten zoals filet dienen aan het einde van de bereiding deze kerntemperatuur te hebben. Goed gegaarde kip is altijd ondoorzichtig wit van kleur en laat gemakkelijk los van het bot. Een op de juiste manier bereid kipgerecht kan, na afkoelem, in de koelkast nog 2-3 dagen worden bewaard.

Kip op de BBQ of Grill

Het is aan te raden om kippenbouten, karbonades en drumsticks voor te garen om te voorkomen dat tijdens het roosteren de buitenkant al bruin is maar de binnenkant nog niet gaar. Kip en kipdelen voorgaren kan bijvoorbeeld in een speciale stoomkoker, magnetron of in een pan met krachtige bouillon. Laat de kip 15-30 minuten zachtjes koken, afhankelijk grootte en aantal. Laat de kip vervolgens uitlekken in een vergiet en dep de kip droog met keukenpapier vóór het roosteren op bijvoorbeeld barbecue of elektrische tafelbakplaat.